1:a plats: Postfröken som försvann av Britta Ågren

Två snöstormar har satt djupa spår i halvöns blåsiga historia. I den ena brann Stenkyrkan ner. I den andra blåste Postfröken bort.

I Postens en gång vitmenade lilla trähus, granne med Stenkyrkan, har Postfröken just öppnat postluckan. För ett ögonblick fladdrar hennes vita händer över det gråsprängda håret, stryker över de grova halssenorna, vidrör de smala läpparna och lämnar antydan till ett leende kvar i mungipan. Sen sitter hon där som vanligt och klistrar frimärken, stämplar brev och skickar ut avier. Halvt bortvänd redan innan kubblixten från postbäraren, åttabarnsfadern och amatörfotografen Peter Hallqvists småbildskamera träffar henne i ögonvrån. Bara han såg hennes vita händers brevduvevingar breda ut sig och sväva bort i mörkret.

I 40 år, sex dar i veckan, har hon öppnat postluckan kl 9.00 och stängt den 18.00, innan hon går in till sig. Det vill säga tjänstebostaden på två rum och kök med avträde på gården. Hit kom hon som nykläckt tf postföreståndare efter realen och ett års praktik på postkontoret i stan. Härifrån försvann hon veckan innan årsskiftet när kontoret skulle läggas ner, tacktal hållas, blommor överlämnas och åtta år kvar till pensionen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades Publicerad 30 november 2017 och är skriven av .