Hon skrev bästa novellen

Över femhundra bidrag, många lästimmar och noggranna jury­överläggningar – men nu är det avgjort! Med sin stilistiska precision och förmåga att skapa ett obehag hos läsaren vinner Sanna ­Lindroth Skrivas och Vulkans stora novelltävling på temat »Korsningen«.

Hur växte din novell fram?

– Den inledande meningen bara ploppade upp i huvudet. Jag visste inte alls var den skulle ta vägen – det brukar vara så det går till när jag skriver. Om ett fragment dyker upp så brukar jag vänta och se om det lyckas dröja sig kvar hos mig. Om det gör det, så vet jag att det brukar finnas något att bygga vidare på.

Är novellen och tematiken typisk för din stil?

– Jag har länge kämpat med att hitta min egen röst i skrivandet. Jag upplever att jag har många olika röster, och att de olika rösterna slåss om att få bli hörda och ta plats. Jag har faktiskt aldrig skrivit en novell tidigare, jag har bara skrivit utkast till romaner. Därför var det extra roligt att skriva detta då jag suttit länge och tragglat med ett romanprojekt. Det blev en skön paus att få skriva en begränsad text mot en deadline.

Sanna Lindroth

Ålder: 31

Bor: Växjö.

Annons

Familj: Man och två små barn.

Gör: Studerar till gymnasielärare i samhällskunskap och historia.

Berätta mer om ditt romanprojekt!

– Jag har ett färdigt utkast som jag sitter och filar på. Tematiken i romanen liknar det i novellen: det suggestiva, våld och förbjuden kärlek. Romanen har jag skrivit på sedan januari, men jag har flera färdiga manus i byrålådan. Denna gång vill jag testa att skicka in till förlag. Det känns särskilt motiverande nu när det gick så bra för novellen. Skrivande är ju en ensam syssla och att hitta självförtroendet och tro på det man skriver är en av de allra största utmaningarna. Man höjer ständigt ribban och tänker att man alltid kan fila lite till.

Novellen får en ganska oväntad upplösning, även om små ledtrådar planteras tidigt i berättelsen. Hur resonerade du kring slutet?

– Jag ville ha en förlösande vändning där en passiv karaktär plötsligt tar över händelseförloppet. Det kändes viktigt att skapa en kontrast där någon som varit fångad i en offerroll blir aktören. Initialt kanske man får för sig att karaktären inte förmår ta kontrollen, men i själva verket är det hon som planerat för det här slutet – även om det inte är helt uttalat.

Hur hittar du tiden till skrivandet?

– Om jag får en kvart över mitt på dagen så tar jag den stunden. Jag har fått jobba mig bort från att sitta i ett helt tyst och ostört rum och invänta feeling. Det handlar om att avdramatisera grejen med inspiration och bara skriva så fort tiden finns. Självdisciplinen har effektiviserats sedan jag fick barn, det var svårare när hela dagen fanns till förfogande.

Annons

Hur länge har du varit en skrivande person?

– Jag har skrivit så långt tillbaka som jag kan minnas. Jag skrev mitt första bokmanus när jag var elva. Det handlade om en familj som flydde från militärkuppen i Chile – ganska brådmoget för en elvaåring kanske …

Läs Sanna Lindroths novell här!

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2018 (22 november 2018) och är skriven av .