Torbjörn Flygt: Mina bästa tips

Våga härma!

Ett tips som jag ofta brukar ge är att medvetet skriva i andra författares anda. Det är ett bra sätt att lära sig olika tekniker och hur man kan arbeta. Nackdelen är att du blir väldigt ofri, men tanken är ju att det ska hjälpa dig att hitta din egen röst. Fortsätter man skriva så brukar man alltid göra det, men det kan ta tid – för mig hände det först vid tredje boken.

Torbjörn Flygts researchtips

Våga ringa upp. De allra flesta tycker att det är roligt och lite smickrande att svara på frågor om sitt arbete. Det värsta som kan hända är att du får ett nej. Då ringer du till någon annan.

Läs, läs läs! Det finns litteratur om det mesta.

Lär dig allt och glöm det sedan igen när du skriver. Att redovisa alla fakta man lärt sig i texten blir sällan bra. Jag har själv gått i den fällan i Män vid kusten.

Kom igång!

Annons

Sitt inte och vänta på inspiration – skriv! Även om du inte kommer att använda texten i den slutliga versionen så har själva skrivandet ett värde i sig.

Researcha!

– Att ta reda på fakta är otroligt viktigt. Inför Verkan satt jag av ett stort antal rättegångar, hängde med åklagare, läste mängder av protokoll och förundersökningar. Ett tidigt utkast fick jag revidera helt efter att ha lärt mig hur det verkligen går till. Jag får allergi när jag läser svenska deckare. Författarna har inte gjort sin research.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2011 (18 oktober 2011) och är skriven av .