Bild: Camilla Lindberg

Så håller du igång skrivandet under småbarnsåren

– Sen man blev förälder så blir det inte så mycket skrivande. Jag försöker skriva något varje dag men det är helt enkelt svårt att få tiden att räcka till, säger Andrea Grave Müller, nybliven tvåbarnsmamma, som ända sedan hon lärde sig alfabetet, älskat att skriva.
I familjens villa i Landvetter utanför Göteborg råder en viss röra. De har bara bott här i fyra månader, och på schemat står renovering av kök och badrum. I ett litet rum med snedtak står en dator, några hyllplan och papperskassar fulla med böcker.
Detta ska bli Andreas skrivarhörna en dag. Här ska hon skapa sina främmande världar som rör sig mellan fantasy och det övernaturliga.
– Det blir alltid så att jag hamnar i det övernaturliga. Det känns bäst. Jag kan nästan ha svårt förstå de som skriver om riktiga platser. Då måste ju allting stämma hela tiden – jag tycker att det är skönare om jag själv kan bestämma vad det ska ligga för affärer på en gata och så vidare.

 

Värd sitt skrivande

Andreas bästa tips

Låt disken stå. Sätt dig och skriv istället. Författaren Maria Turtschaninoff sa något i stil med: ”Många säger att de inte hinner skriva för att de måste städa. Jag skulle gärna ha ett välstädat hem, men jag hinner inte för jag måste skriva”.

Försök upprätthålla skrivandet. Det är skitsvårt att få loss en timme, men om det bara blir 5-10 minuter är det jättebra.

Sänk kraven. Skriv hellre något som blir dåligt än inget alls.

Annons

Tänk på dig själv. Kanske kan barnen hälsa på morföräldrarna, eller kanske kan du åka iväg någon dag själv för att skriva?

Fokusera. När du sitter vid datorn – skriv. Sitt inte på Facebook.

Att låta historien följa sin egen fantasi, fri från den verkliga världens fysiska begränsningar och krav på detaljåtergivning – det är där hon trivs bäst i skrivandet, även om de där utflykterna blivit allt kortare och mer upphackade.
– Det blir ofta så att man tänker att man ska sätta sig på kvällen när barnen har somnat, säger hon. Men innan man sätter igång ska man bara diska och sen ska man göra det ena och det andra. Vips är klockan halv tolv och man vill sova.
Förr satt hon gärna och skrev många timmar i sträck. Idag uppskattar hon att det blir tre-fyra timmars skrivtid i veckan. Och det är svårt att hitta luckorna. Hennes lösning handlar mycket om planering och prioritering. Hon menar också att man som småbarnsförälder får omvärdera lite och försöka se saker ur ett annat perspektiv. När du inte kan sitta många timmar i sträck framför ordbehandlaren, då får du i stället försöka få ihop några kortare stunder, och nöja dig med det.

 

Vikten av att hålla igång skrivandet

– På senaste tiden har jag insett att jag måste schemalägga det, att skriva tio eller tjugo minuter då och då. Annars blir det lätt att man vill göra huset fint och att man tar hand om barnen. Ens eget intresse hamnar sist, men det är någonting man måste ta sig tid till. Jag är värd mitt eget skrivande.
Hon poängterar vikten av att hellre skriva något litet varje dag. Precis som med kondition så är skrivandet en färskvara. Har du inte ägnat dig åt det på ett tag kommer du snabbt ur form.
– Därför är det viktigaste att skriva något, om det så bara blir tio minuters skrivande. Det är egentligen inte så noga om det blir bra. En dålig text kan du alltid redigera. Men det går inte med en text som inte finns.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2011 (18 oktober 2011) och är skriven av .