Det här är jag – Toni Morrison (2019)
På SVT Play till och med 16 november 2020
Redan efter 15 minuter har Toni Morrison levererat så många oneliners och knivskarpa analyser att det hade kunnat fylla en hel dokumentär – om ordens makt, om sin egen födelse som författare och om vad ras och kön gör för författar- och läsarperspektiv. Med det gjort återstår nästan två timmar till allt det andra: skrivläraren, den skickliga förlagsredaktören, den ensamstående mamman och den orädda debattören med en osviklig rättvisekompass, oavsett om nålen riktas mot tidens stora samhällsfrågor eller mot lönediskrimineringen av henne själv. För en svensk tittare blir parallellerna till Astrid Lindgren många – med skillnaden att Toni Morrison till slut, som första svarta kvinna, fick Nobelpriset.
Salinger (2013)
Rappt och dramatiskt om författaren bakom en av världens mest mytomspunna böcker: The Catcher in the Rye (1951), som sorgligt nog är känd för att ha inspirerat John Lennons mördare Mark Chapman. Också författaren J.D. Salinger är mytomspunnen, inte minst för att han oväntat drog sig tillbaka efter blott en utgiven roman. Han fortsatte att skriva men utan att någonsin publicera sig igen, och i dokumentären återges ryktet om en bunker där Salinger sägs ha isolerat sig i långa perioder för att skriva.
Agatha Christie, deckardrottningen (2018)
På SVT Play till och med juli 2022
Tysk dokumentär i Morden i Midsomer-stil om den genombrittiska, blygsamma och till synes mycket sympatiska Agatha Christie. Puttrar på i trivsamt tempo; tittarna bland annat får möta en kvinna som byggt upp en hel »giftträdgård« med samtliga lagliga växter från de olika giftmord som utförs i Christies böcker. Det hela är en ömsint hyllning där de intervjuade framhåller deckardrottningens litterära kvaliteter och stora betydelse för hela den brittiska kriminalromangenren.
Joan Didion – The Center Will Not Hold (2017)
Genom förtroliga intervjuer och en gediget tecknad livsberättelse får tittaren komma nära Joan Didion, en av USA:s främsta och mest inflytelserika författare. Närgånget skildras hur Didion, som började sin skrivande bana som journalist, anländer från Sacramento till New York för att börja på Vogue, och tidigt sätter sin prägel på modemagasinet med sina ovanligt personliga texter. Suggestiv, fyllig och finstämt berättad dokumentär.