Martina Haag på Skriv2017

Vad har du tänkt att tala om?

– Mitt skrivande, det kan jag prata hur länge som helst om. En viktig sak är mitt samarbete med min syster Bea Uusma, det är en av byggstenarna i mitt författarskap. Vi gör precis som när vi var små och lekte skola och läste varandras ord och meningar, fast i dag handlar det förstås om längre och mer avancerade texter. Men hennes återkoppling har alltid varit viktig för mig.

Du använder ofta humor i dina texter, även när du skriver om tyngre ämnen.

– Ja, det är ett annat av mina budskap: du måste ha både hallonbåtar och lakritsbåtar i påsen, så att säga. Humor på rätt sätt lättar upp, om en text är alltigenom tungt skriven så orkar nästan ingen läsa. För mig är humor en överlevnadsstrategi. Humor och sorg sitter ihop, det ena kan inte fungera utan det andra.

Några andra goda råd?

– Ja, att man som författare måste röra sig. Sitt inte och stirra på datorn om du fått skrivkramp, utan ge dig ut. Det är när du står ute i skogen och stirrar på en gammal stock som det plötsligt lossnar. Jag ska själva flyga till en fjällstation i Saltoluokta nästa vecka för att skriva på min kommande bok. Då vandrar jag i fjällen med block och penna på förmiddagarna och skriver på eftermiddagarna.

Annons

Vilket är ditt viktigaste budskap till de som kommer till SKRIV2017?

– Att ta det på allvar. Bestäm dig för att din text är viktig och har en plats litteraturhistorien! Det finns så många oberättade historier, så många blivande författare som tänker att näe, jag måste ju betala hyran och det här kan jag inte lägga tid på… Men jag säger: ta ditt skrivande på allvar och ge dig själv chansen att göra det här på riktigt.

Sveriges största skrivkonferens

Skriv2017 äger rum 18-19 november i Göteborg

Läs mer här