Skriva har en stor skatt av artiklar och guider som hjälper dig i skrivandet. I en serie med artikelsamlingar guidar vi dig nu till hur du kan gå till väga för att skriva en roman – från att vaska fram din bästa idé till sista redigeringsfasen. Här är första delen: hur du kommer igång!

 

  • 7 steg för att lyckas med din roman. Sören Bondesons guide ger dig en överblick över de steg du behöver ha koll på när du vill skriva en roman –  exempelvis planering, karaktärer, dialog och perspektiv.

 

  • Hitta din idé. När du har koll på grunderna, gäller det att vaska fram din bästa idé. Tänk inte för mycket på vad andra tycker är en bra idé – det viktigaste är att den ska vara så intressant för dig själv att den håller genom hela projektet. Ta hjälp av Ann Ljungbergs kreativa brainstorming-metod för att hitta vad just du vill skriva om!

 

  • Välj en strategi. Innan du börjar är det bra att tänka till kring vilket sätt att skriva som passar dig och din historia. Kanske det planerade Skelettet, obearbetade Skissen eller intuitiva Guldgruvan passar dig? Erik Grundström har listat sex olika strategier.

 

  • Inspireras av proffsen. Susanna Alakoski försökte länge begrava sina författardrömmar. Till slut gick det inte – sin första roman skrev medan hon åkte buss fram och tillbaka till jobbet. Inspireras av hennes väg till författarskapet!

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades 2 april 2019 och är skriven av .

Annons