Skriva en bok – så här gör du

Vill du skriva en bok? Här är steg-för-steg-guiderna som hjälper dig att lyckas med dramaturgin, karaktärerna och dialogen.

För att skriva en bok behövs en första hand en stark historia och god språkkänsla. Men det krävs även en rejäl skopa uthållighet och engagemang. I följande guider får du verktygen som hjälper dig att komma i mål med boken.

Hitta en idé som håller

Har du en massa idéer men ingen röd tråd? Har du en perfekt början men ingen fortsättning? Vill du skriva men saknar en historia? Misströsta inte! Författarcoachen Ann Ljungberg har ett recept i tre steg som hjälper dig att hitta en bokidé som håller.

Hitta din bokidé!

Konsten att skriva en bok

Sören Bondeson har undervisat i litterärt skrivande i 18 år och har själv skrivit nio böcker. Här delar han med sig av sju viktiga steg för att lyckas med romanskrivandet. De sju stegen omfattar:

  • Planering
  • Karaktärer
  • Läs andra
  • Dialogen
  • Perspektiv
  • Scener
  • Stil

Sju steg för att skriva en roman

Novellen – ett alternativ

Många kända författare börjar sina karriärer med att skriva noveller. Kanske just för att de känns möjliga att avsluta, men ändå kan visa på författarens känsla för stil, språk, ton och förmåga till att skapa en medryckande berättelse. Om du är intresserad av att prova novellformen ska du läsa denna guide:

Så skriver du noveller

Inspireras av andras inledningar

Om du har svårt att komma igång med att skriva en bok kan det vara inspirerande att titta på klassiska sätt att inleda en roman. Här får du nio klassiska sätt att starta en berättelse:

9 sätt att inleda romanen

Planera när du ska skriva en bok

Kanske har du redan en bra idé men behöver en hållbar plan. Författaren Mats Söderlund visar här hur du kan dra nytta av några dramaturgiska verktyg och hur du konstruerar den viktiga plotten.

Bygg en egen berättelse

Drabbas in av skrivkramp när du ska skriva en bok

Slutar orden komma till dig? Förlamas du av tvekan och dåligt självförtroende? Författaren och dramatikern Malin Lindroth vet hur det känns. Här delar hon med sig av sina råd för att lösa upp krampen:

Bli vän med din skrivkramp