Foto: Jessica Segerberg

Majgull Axelssons skrivprocess

»Att hitta romanidéer är för mig ett ganska komplicerat samspel mellan känsla och intellekt. Väldigt länge var jag upptagen av hus. Jag behövde se ett faktiskt hus framför mig och kunna tänka att där, det var där det började. Sedan har det glidit över till karaktärer, att en figur plötsligt står framför mig. När de fått ett namn, då brukar jag anse att de är koncipierade och sedan är det bara att fullfölja graviditeten.

Jag har sällan en uttalad historia när jag börjar, jag berättar den för mig själv medan jag skriver. Jag har aldrig något synopsis. Eller, jag skriver alltid ett men sedan följer jag det aldrig. I mina byrålådor finns hur många intressanta synopsis som helst på helt andra böcker än de jag skrivit.

De första månaderna ägnar jag väldigt mycket åt berättarperspektivet. Min dröm är att skriva en bok som Carsten Jensens Vi, de drunknade. En hel jäkla roman i vi-form! Jag tycker att den är lysande, så skulle jag hemskt gärna vilja göra men det har jag aldrig lyckats med. Men jag ägnar väldigt mycket tid åt berättarperspektivet, och åt att välja rätt tempus. Ditt liv och mitt är skriven i första person singularis – jagform. Och så varvar jag presens och imperfekt, det faller sig naturligt när en bok innehåller så många tillbakablickar.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2017 (02 juni 2017) och är skriven av .