Majgull Axelssons 6 tips: Så lyckas du med din roman

Hur lägger man upp sin bok och hur kommer man i mål med sitt skrivande? Prisbelönta författaren Majgull Axelsson delar med sig av sina erfarenheter.

1. Hitta din romanstruktur

För mig är det viktigt att från början inte veta riktigt vart jag är på väg. Men jag vet på ett ungefär hur lång boken ska bli. 90 sidor brukar vara den tid jag behöver för att ta mig in i en roman och lära känna världen jag rör mig i. Under den skrivtiden har jag bestämt mig för det första berättarperspektivet och eventuellt bytt berättarperspektiv någon gång. Jag har också bestämt mig för vilket tempus jag ska använda.

När jag skrivit 90 sidor tittar jag igenom strukturen. När jag väl kommit på konstruktionen kan jag skriva ungefär vad som helst, inom de ramarna. Då känner jag mig fri, men har ändå en viss trygghet i att jag har de här ramarna. Jag riskerar inte att glida ut och göra den fullkomligt ostrukturerad och obalanserad.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2012 (20 juni 2012) och är skriven av .