Foto: Samuel Petersson

Från idé till färdigt manus

Proceduren kan skifta beroende på författare och beställare, men ungefär så här går det till när ett manus skapas:

1.

Idén till berättelsen formuleras i en pitch/programbeskrivning på 1–5 sidor, som beskriver själva historien och sätter fingret på vad man vill berätta. Programbeskrivningen bör bland annat redogöra för det tänkta formatet och genren, beskrivningar av karaktärerna och platsen där filmen eller serien är tänkt att utspela sig. Pitchen kan komma antingen från ett produktionsbolag, en frilansande manusförfattare eller från en privatperson.

2.

Om en beställare – till exempel en TV-kanal – visar intresse får upphovspersonen ofta i uppdrag att utveckla sin pitch. En första beställning från SVT består ofta av en enkel storyline på 1–3 sidor och ett manus på första avsnittet. Tror de fortfarande på idén, kan de beställa en utvecklad storyline på 7–10 sidor och 2–3 avsnittsmanus. Dessa steg får du som manusförfattare betalt för enligt dramatikerförbundets riktlinjer. Gillar de även detta beställer de oftast fulla dialogmanus till ett par avsnitt. Det får författaren också betalt för, men det är ingen garanti för att serien verkligen blir av.

3.

Om beställaren är fortsatt nöjd beställs ett fullständigt manus. Dags att skapa berättelsen! Om det handlar om en längre serie sätts en manusgrupp samman, med en huvudförfattare, ett antal manusförfattare och ibland en redaktör.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #3 2018 (12 juni 2018) och är skriven av .