1.
Idén till berättelsen formuleras i en pitch/programbeskrivning på 1–5 sidor, som beskriver själva historien och sätter fingret på vad man vill berätta. Programbeskrivningen bör bland annat redogöra för det tänkta formatet och genren, beskrivningar av karaktärerna och platsen där filmen eller serien är tänkt att utspela sig. Pitchen kan komma antingen från ett produktionsbolag, en frilansande manusförfattare eller från en privatperson.
2.
Om en beställare – till exempel en TV-kanal – visar intresse får upphovspersonen ofta i uppdrag att utveckla sin pitch. En första beställning från SVT består ofta av en enkel storyline på 1–3 sidor och ett manus på första avsnittet. Tror de fortfarande på idén, kan de beställa en utvecklad storyline på 7–10 sidor och 2–3 avsnittsmanus. Dessa steg får du som manusförfattare betalt för enligt dramatikerförbundets riktlinjer. Gillar de även detta beställer de oftast fulla dialogmanus till ett par avsnitt. Det får författaren också betalt för, men det är ingen garanti för att serien verkligen blir av.
3.
Om beställaren är fortsatt nöjd beställs ett fullständigt manus. Dags att skapa berättelsen! Om det handlar om en längre serie sätts en manusgrupp samman, med en huvudförfattare, ett antal manusförfattare och ibland en redaktör.
4.
Författaren eller gruppen drar sedan upp de stora linjerna för berättelsen. Man skissar bågarna för varje karaktärs relationer, utveckling och strävan efter att nå sina mål. I Vår tid är nu formulerade till exempel manusförfattarna varje karaktärs båge i tre meningar: en början, en mitt och ett slut.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digitala Skriva!
Har du redan ett konto? Logga in här.