Foto: Gladskikh Tatiana/Shutterstock

Uppsving för barnböcker

Försäljningskurvorna pekar spikrakt uppåt – svenska barnböcker är grejen just nu. Branschen är enig om att den senaste tidens diskussion om barns läsande tydligt avspeglas i bokförsäljningen.

Du har säkert sett rubrikerna: säljras, tuffa tider och oro för framtiden. Bokbranschens kris har varit vida omtalad. Och siffrorna har onekligen varit dystra, sedan toppåret 2007 har förlagens försäljning kontinuerligt minskat. Det är lätt att som skrivande människa, med förhoppning om att kunna ta betalt för sitt arbete, bli nedslagen. Men detta är inte ytterligare en eländesskildring: helt ny statistik visar nämligen att det kan ha vänt för hela bokbranschen, och allra ljusast ser det ut för dig som skriver för unga.

– Jag är förstås jätteglad över detta. Det är första gången på flera år som det pekar uppåt totalt sett, säger Maria Hamrefors, vd på Akademibokhandeln.

Hon förklarar att de har arbetat hårt och medvetet för att lyfta barn- och ungdomslitteraturen, vilket verkar ha gett resultat. Redan 2014 steg totalförsäljningen med 11,5 procent och den positiva utvecklingen fortsätter: Under de första fyra månaderna 2015 har försäljningen ökat med 12 procent. Ökningen är generell bland förlagen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2015 (20 juni 2015) och är skriven av .