Trött på fiktionen?

Många författare har lagt fiktionen åt sidan för att istället skildra verkligheten. Just nu befinner sig det svenska reportaget i förvandling, och suget efter dokumentära berättelser bara växer.

Förläggaren Lawen Mohtadi talar lugnt och eftertänksamt. Men hon behöver inte fundera, utan kan redan på volley rada upp ett antal exempel på aktuella reportageböcker värda att lyfta fram. För utbudet är stort i dag. Det finns sådana som skildrar personliga erfarenheter, sådana som tar itu med stora skandaler. Böcker som följer långsamma skeenden, böcker som tar sig an komplicerade ämnen. Det finns en vidd, säger hon, och många möjligheter för den som längtar efter att skildra verkligheten.

– Hela dokumentärgenren är väldigt dynamisk just nu. Reportaget som form utvecklas hela tid­en. Författare tänjer ständigt på gränserna för hur de kan berätta dokumentärt.

Hennes förlag Natur & Kultur har en stark trad­ition av litterära reportageböcker. Lawen Mohtadi betraktar det som en stark genre, säger att läsarna uppfattar dem som ett förlag som står för den här sortens böcker. Många av författarna som ger ut reportageböcker hos ­Natur & Kultur har – liksom Lawen Mohtadi själv – journalist­bakgrund. I dag är det det vanligaste, men det händerockså att skönlitterära författare får lust att skriva något dokumentärt.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2017 (08 oktober 2017) och är skriven av .