Skriv! skriv! skriv! Det är standardrådet i skrivhandböcker och författarintervjuer med skapandet i fokus. De flesta är överens om att det krävs övning för att bli bra på något. Men hur många timmar tar det och hur mycket spelar medfödd begåvning egentligen in?
Litar man på den uppmärksammade amerikanske journalisten och författaren Malcolm Gladwell är svaret på första frågan enkelt. Enligt hans bok Framgångsfaktorn gör 10 000 timmar av övning dig till en så kallad ”expert” inom en färdighet. Vare sig det handlar om att spela ett instrument, bli bra på fotboll eller att skriva.
Tittar man närmare på forskningen som Gladwells påstående baseras på visar det sig dock snart att det aldrig funnits några resultat som pekar på att det skulle handla om just 10 000 timmar. I den Floridabaserade svenska forskaren Anders Ericssons undersökningar av bland annat utbildningar för musiker inom klassisk musik har det varit allt från 7 000 timmar till 11 000 timmar av övning som gjort elever till stjärnor på sitt instrument. Men andemeningen är densamma. Det krävs många år av målmedvetet övande för att bemästra en färdighet till fullo.
– När det kommer till skrivande startar det tidigt. Barn börjar redan i tidig ålder öva på att skriva för hand, stava och sätta ihop meningar, så vid 13-14 år har de redan övat i tio år på grundkunskaperna. Oftast tar det sedan tio år till av målmedvetet övande innan man bemästrar hela hantverket, säger den amerikanska forskaren Ronald Kellogg, som arbetar med Anders Ericssons teorier applicerat på skrivande.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digitala Skriva!
Har du redan ett konto? Logga in här.