Snabbkurs till Twitter

1 Fundera ett varv på vad du vill uppnå
Innan du öppnar ett konto kan det vara klokt att fundera ett varv över vad du ska använda Twitter till. Behöver du ens finnas på Twitter?
Är du mest intresserad av att hålla koll på polarna så är Facebook ofta att föredra. Vill du däremot diskutera med nya människor och få en inblick i samhällsdebatten så är Twitter rätt ställe att hänga på. Och vill du kommentera tv-program i realtid och följa vad andra tycker så är Twitter en överraskande god kompis i tv-soffan.
Om du mest vill hänga med i vad andra skriver så är det här med egna följare inte särskilt viktigt. Men om du vill nå ut med dina egna åsikter eller ditt skrivande så behöver du klura lite på hur du ska få andra att börja intressera sig för just ditt twittrande.

2 Hur mycket tid har du att lägga
Om du vill etablera dig och bli någon som andra letar upp och följer så får du ställa in dig på många timmar av twittrande. Precis som med bloggande så finns det inga egentliga genvägar. Det räcker inte med att vara osedvanligt smart eller rolig för att få följare. Till stor del handlar det om att lägga tid på att konversera andra och snart börjar timmarna springa iväg.
Ser du twittrandet som ett rent nöje så kan du förstås lägga hur mycket tid som helst så länge det känns roligt och meningsfullt. Ger du dig ut på Twitter i ett mer professionellt syfte så får du vara inställd på att det kommer att ta tid från annat. Är Twitter det vettigaste stället för dig att lägga din tid?

3 Välj användarnamn
När du funderat över ovanstående två punkter är det dags att få koll på hur man använder Twitter. Har du inget konto kan du starta ett på www.twitter.com. Det är gratis och tar bara några minuter.
Du skriver in ditt namn och väljer även ett användarnamn. Namnet är det som kommer att synas intill dina tweets och användarnamnet är det som används för att hitta dig, omnämna dig och skicka meddelanden till dig. Du bör även ladda upp en profilbild.
Skriv också in en kortfattad men informativ beskrivning av vem du är. Sikta gärna på att vara lite fyndig i beskrivningen.
Tänk på att hålla ditt användarnamn kort. Om någon annan nämner dig i en tweet så kommer nämligen användarnamnet att ta tecken i anspråk. Ju längre användarnamn desto mindre utrymme blir kvar till själva inlägget.

4 Skaffa en bra Twitterklient
Till skillnad från Facebook som man enklast hanterar i webbläsaren eller genom deras egen Facebook-applikation till mobilen, så föredrar många twittrare att ladda ned en fristående Twitterklient. Några av de bästa är Hootsuite, Tweetdeck och Echofon, men det går självklart bra att twittra direkt genom Twitters webbplats eller egna app.

5 Hitta användare att följa
Att hitta folk att följa är inte helt enkelt på Twitter. Bland annat på grund av att de har en väldigt underutvecklad sökfunktion. I princip behöver du veta det exakta användarnamnet för att hitta någon på Twitter.
Det bästa sättet att hitta folk att följa är att börja med att följa ett mindre antal människor och sedan notera vilka de omnämner och retweetar. På så sätt märker du snart vilka som är intressanta att följa. Du kan också kolla vilka personer som andra användare följer.
Om du till exempel letar upp @tidningenskriva på Twitter så kan du därefter se vilka vi följer och på så sätt hitta såväl författare, som kursledare, förlag och skrivintresserade människor.

6 Följa få eller många?
Många följer flera hundra personer och i vissa fall handlar det om tusentals. Andra följer endast några få.
Hur många man ska följa beror till stor del på hur man tänker använda Twitter. Följer du ett mindre antal personer kan du hålla koll på alla inlägg och riskerar inte att ”missa något”.
Den som följer betydligt fler har ingen chans att hinna läsa alla inlägg (om man inte lägger ofantligt mycket tid på det). Då kan man istället se Twitter som ett fönster att titta in genom då och då för att se vad som avhandlas just för stunden eller när det passar en själv.

7 Var inte rädd för att avfölja
På Facebook kan det vara känsligt att sluta följa andra användare eftersom det uppfattas som att du i princip säger upp bekantskapen. På Twitter hör följandet och avföljandet till vardagen även om vissa människor förstås även här kan vara lite känsliga.

8 Interagera
Upplägget i Twitter premierar interagerande och det är meningsutbytet som gör Twitter kul. Det är även den vägen man går om man vill skaffa sig egna följare.
Välj ut människor som du tycker är intressanta eller som du vill ha kontakt med och börja konversera. Skriv till andra användare och omnämn dem i dina tweets. Retweeta om de skriver något intressant.
Simplaste sättet att få igång en dialog är helt enkelt att skicka iväg en fråga.
Eftersom formen är korta snabba meddelanden så är även ”upptagna” människor ofta duktigare på att svara på Twitter än på mail eller telefon.
Genom att skapa bra relationer ökar du också chanserna för att själv få respons på det du skriver och bli retweetad.

9 Få följare
Genom att börja interagera och följa andra användare kommer de snart att börja följa dig tillbaka.
En av Twitters baksidor är att det pågår ett ständigt mätande och jämförande av vem som har inflytande och är värd att lyssna på. Där fungerar antalet följare som den viktigaste statusmarkören. Ju fler följare desto mer intressant framstår man som.
I denna statusjakt ska du ”helst” ha fler följare än du själv följer, något som är svårt för de flesta icke-kändisar att uppnå. Se 13 sätt att få fler följare på Twitter.

10 Retweeta
En av hörnstenarna i konsten att nå ut på Twitter är att bli retweetad. Detta innebär att en annan användare tycker att något du skrivit är så intressant att han eller hon skickar det vidare till alla sina följare.
Smarta, viktiga, provocerande eller roliga tweets kan på detta sätt nå enorm spridning blixsnabbt. Det blir som ringar på vattnet och genom att retweetas kan även en användare med ett fåtal följare nå tiotusentals twittrare inom loppet av några minuter.

11 Retweet med kommentar
Ett alternativ till en enkel retweet är en retweet med en kommentar. I de flesta twitterklienter finns denna funktion inlagd och den innebär att du retweetar någons inlägg men samtidigt lägger till en egen kommentar. Det kan se ut så här:
”@martinkarls Kul! RT @tidningenskriva Ny undersökning visar att var tredje svensk drömmer om att skriva en bok.”

12 Svara
När man svarar någon på Twitter inleds tweeten med den personens användarnamn. Tweets som skrivs på detta sätt visas bara för användare som följer både den som twittrar svaret och den vars tweet besvaras.
Om man vill skriva ett meddelande till någon annan på Twitter men vill att det ska vara synligt för alla ens följare så får man lägga användarnamnet längre bak i tweeten. Till exempel:
”@martinkarls: Såg ni @tidningenskriva:s monter på Bokmässan?”

13 Skicka privata meddelanden
Det finns även möjlighet att avhandla saker privat genom att skicka det som kallas för direkta meddelanden. Knappar för detta finns i alla twitterklienter.

14 Ladda upp bilder
Det finns möjlighet att lägga upp bilder i sina tweets. I praktiken laddas dock inte bilden in i ens meddelande. Det som dyker upp i tweeten är endast en länk till bilden. Länken räknas som en del av tweeten och en bildlänk innebär alltså att du få färre tecken kvar till ditt övriga meddelande.

15 Hashtags
En viktig funktion i Twitter är så kallade hashtags som fungerar som en kategorisering av inlägg. Genom att söka på hashtags kan man få upp alla inlägg om ett specifikt ämne. Vissa hashtags är väl inarbetade och återkommande, andra dyker plötsligt utpp och försvinner lika snabbt igen.
Om du avslutar din tweet med en populär hashtag så innebär det att andra människor som är intresserade av samma fråga kan hitta ditt inlägg.
Exempel på hashtags: #svtdebatt för inlägg som handlar om programmet Debatt i SVT. #svpol för inlägg som handlar om svensk politik.