Foto: Kim Svensson

Så skriver du följebrevet

Hur undviker man att ens manus drunknar bland de andra hos förlagen. Ett sätt att få din bok att sticka ut är genom ett väl formulerat följebrevet.

Enligt en del skrivhandböcker bör man skippa följebrevet och låta manuset tala för sig självt. Lyssna inte på det rådet! De allra flesta förläggare och manusläsare framhåller att följebrevet är viktigt, så skriv det med omsorg. Det ska bädda för att ditt manus tar sig vidare till en ordentlig genomläsning på förlaget.

Har du skrivit en bästsäljare vore det ju olyckligt om förlaget missar den bara för att du har slarvat med presentationen.

Vad ska man då skriva i ett följebrev? Berätta om dig själv och framförallt om din bok på ett sätt som känns bekvämt och naturligt. Syftet är att läsaren ska få ett hum om vad det är för sorts bok du har skrivit, så försök att etikettera och genrebestämma din text.

Framhåll vad du ser som styrkan i din berättelse. Vad skiljer din bok från andra i samma genre? Precis som i ansökningsbrev kan det vara svårt att skriva om sig själv, så ett bra tips är därför att koppla presentationen till manuset: hur fick du bokidén och varför? Svaret på den frågan kan leda in på några rader om dig själv.

Var personlig men inte privat, och undvik till exempel att skicka med ett tiotal foton av dig själv. Att nämna att din mamma eller din bästa vän tyckte om boken kan du också strunta i – de är inga betrodda sanningsvittnen i det här fallet.

Konstra heller inte till det genom att skriva för hand på en servett i tron att du är originell. Lägg mödan på texten i stället för på en udda paketering som riskerar att upplevas som sökt. John Ajvide Lindqvist försåg visserligen försättsbladet till manuset för Låt den rätte komma in med äkta blod när han skickade in det, men metoden är nog inte att rekommendera.

Annons

Ett annat gott råd: Håll följebrevet kort, skriv helst inte mer än en A4-sida, och glöm inte att få med viktiga detaljer som namn och kontaktuppgifter.

Lektören svarar

Är följebrevet till manuset viktigt?

– Ja, faktiskt. Är det välformulerat och klartänkt ger det intryck av att det är en människa som det går att ha att göra med, en social och reflekterande person. Det går gärna vara en kort presentation av författaren och något om bokens innehåll, men inga stora idolfoton eller larviga uppblåsta säljtexter.

Helena Ridelberg har jobbat som lektör för flera olika förlag sedan mitten av 1980-talet, och som manussållare för Ordfront i tio år.

Succéförfattaren jonas jonassons följebrev

Här nedan kan du läsa ett utdrag ur det följebrev som Jonas Jonassons bifogade sin roman Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Hela följebrevet går att läsa i Konsten att skriva en bästsäljare.

”En Paasilinna-Forrest Gump-inspirerad skröna, med enstaka inslag av Den tappre soldaten Svejk och Röde orm. Det är vårdat skrivet, kul, absurt, högst omoraliskt och kul igen. Visst har jag en och annan djupare tanke med det jag skrivit, men i första hand är det en kommersiell produkt avsedd att förnöja.”

Piratförlagets kommentar

Annons

”Av brevet fick vi uppfattningen att det här var en seriös person med gedigen erfarenhet av att skriva samtidigt som tonfallet vittnade om en känsla för humor och lek med ord. Författaren hade också i korta ordalag gjort en bra presentation av vad det var för manus vi hade framför oss. Vi fick känslan av att det här var en person som visste vad han höll på med.”

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2012 (20 april 2012) och är skriven av , .