Enligt en del skrivhandböcker bör man skippa följebrevet och låta manuset tala för sig självt. Lyssna inte på det rådet! De allra flesta förläggare och manusläsare framhåller att följebrevet är viktigt, så skriv det med omsorg. Det ska bädda för att ditt manus tar sig vidare till en ordentlig genomläsning på förlaget.
Har du skrivit en bästsäljare vore det ju olyckligt om förlaget missar den bara för att du har slarvat med presentationen.
Vad ska man då skriva i ett följebrev? Berätta om dig själv och framförallt om din bok på ett sätt som känns bekvämt och naturligt. Syftet är att läsaren ska få ett hum om vad det är för sorts bok du har skrivit, så försök att etikettera och genrebestämma din text.
Framhåll vad du ser som styrkan i din berättelse. Vad skiljer din bok från andra i samma genre? Precis som i ansökningsbrev kan det vara svårt att skriva om sig själv, så ett bra tips är därför att koppla presentationen till manuset: hur fick du bokidén och varför? Svaret på den frågan kan leda in på några rader om dig själv.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digitala Skriva!
Har du redan ett konto? Logga in här.