Få författare kan leva på sina böcker

Det är svårt att bli rik på sitt författarskap. Åtminstone i pengar räknat. Snittlönen bland Sveriges författare är 120 000 kronor. Och det finns egentligen bara ett råd för hur man ska lyckas.

Svenska författarförbundet har runt 2 700 medlemmar men deras ordförande, Mats Söderlund, uppskattar att det bara är omkring hundra personer i Sverige som kan leva uteslutande på sina böcker. Författare som Läckberg och Mankell, de har vi ju hört att de klarar sig. Där snackar vi årslöner som rör miljoner. Men de är försvinnande få.

Så mycket får du per bok

På originalutgåvan får du som författare 24 procent av f-priset på varje bok. F-priset är det pris förlaget sätter på boken vid försäljning till bokhandeln. F-priset brukar variera mellan 70 och 120 kronor, vilket innebär mellan 17 och 29 kronor per bok för dig. För resterande utgåvor får du betydligt mindre. Minst tjänar man på pocketböckerna.

– Det är en handfull som säljer på de nivåerna. För de allra flesta är det svårt att klara sig enbart på skrivandet. Man kan faktiskt se att ju mer man ägnar sig åt sitt författarskap, desto mindre tjänar man, säger Mats Söderlund.

Bland dem som i huvudsak lever på sitt skrivande är snittlönen 120 000 kronor per år före skatt. Räknar man in de författare som arbetar vid sidan av sitt författarskap stiger lönen till 210 000 kronor per år.   

För många är det svårt att få författande att generera en jämn inkomst under många år. Ofta innebär ett författarskap ett tjugotal böcker men det är sällan mer än två eller tre titlar som säljer riktigt bra.

– Det är svårt att hantera den typen av ekonomi. Det är svårt att planera för sin sjukförsäkring, svårt att veta hur mycket man ska spara till sin pension och hur mycket man kan betala av på sina studielån.

Annons

 

Författande som mer än en hobby

Så mycket tjänar författare

Svenska författarförbundet har cirka 2 700 medlemmar

700 av dem ägnar minst 75 procent åt sitt författande

3 procent av medlemmarna har inget annat jobb vid sidan av

Snittlönen för dem som ägnar minst 75 procent av sin tid till författarskap är cirka 120 000 kronor

Medianlönen för författarförbundets alla medlemmar är cirka 210 000 kronor. Cirka 39 000 kronor av den inkomsten kommer från den litterära verksamheten.

58 procent av medlemmarna är män

Medelåldern i förbundet är 59 år

Annons

Genomsnittsåldern för den litterära debuten bland medlemmarna är 36 år

Författarförbundet efterfrågar en annan kulturpolitik. En politik som ser författandet som mer än en hobby.

– Svenska är ett relativt litet språk. Även om det är en blomstrande bokmarknad så räcker det inte till. Det behövs statliga insatser. Men vår nuvarande kulturminister ser inte skrivandet som ett riktigt jobb.

Men dagens författare är duktiga på att hitta kringjobb till sitt författande. Jobb som kan berika deras skrivande och som rör litteratur och skapande. De recenserar böcker, skriver krönikor, tar lektörsuppdrag eller är ute och föreläser. Ofta är det härifrån den största delen av inkomsten kommer.

Även böckerna genererar lite pengar såklart. Bäst tjänar man som författare på det som kallas originalutgåvan, de inbundna böcker som trycks först. Där kan det bli runt 20 kronor per bok. Men originalutgåvan är en väldigt liten del av de böcker som trycks.

 

”Skriv en riktigt bra bok”

– Det är väldigt komplicerade avtal och regler. Det är nästan omöjligt att räkna ut vad man kommer att tjäna eller vad man borde ha tjänat på en bok. Det är knappt förlagen kan räkna ut det. Men det är en fråga vi driver, vi vill att det ska bli lättare och mer överskådligt, säger Mats Söderlund.

Så vad ska man då göra, hur får man det att gå runt?

– Det bästa tipset för att tjäna pengar, det är att göra något annat, säger Mats Söderlund med ett skratt.

Men för dem som inte ger upp så lätt, har han ytterligare ett gott råd för hur man lyckas som författare.

– Skriv en riktigt bra bok. Visst måste det till en hel del annat. Man måste vara aktiv och driven för att få igenom sina idéer, man måste vara framåt för att få uppmärksamhet i media och vara utåtriktad för att möta sin publik. Men inget av det där hjälper om man inte skrivit en bra bok från början.