Foto: Kim Svensson

Dokumentära romaner

Genom att låna romanförfattarens berättartekniker skapades en ny slags journalistik i USA på 1960-talet – ”new journalism”. Idag har det litterära reportaget utvecklats till en självklar genre i bokutgivningen. Den har dessutom fått ett uppsving i takt med att utrymmet för längre texter i dagspressen minskat.

En omtalad kidnappning av två svenska journalister i Syrien, flickor som kläs ut till pojkar för att föräldrarna är desperata efter söner och svenska pensionssparare som luras på miljonbelopp. Det är några av ämnena som avhandlas i vårens nya reportageböcker.

Och visst går det att skapa odödliga historier, många gånger lika spännande som gastkramande thrillers, även när man skildrar händelser som ägt rum på riktigt. Många reportageböcker har stora stilistiska kvaliteter och fängslar läsaren på samma sätt som en välskriven roman. Även om skillnaden mellan fakta och fiktion förstås är uppenbar finns det många beröringspunkter, och att låta arbetssätten korsbefrukta varandra har varit nyckeln till flera stora författarskap; Svetlana Aleksijevitj, Sven Lindqvist, Ryszard Kapuściński, Joan Didion, Gitta Sereny för att bara nämna en handfull, listan kan göras lång.    

 

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #2 2015 (20 februari 2015) och är skriven av .