Ulf Kvensler, Johan Rosenlind och Malin Nevander utgör manustrion som tillsammans skapat SVT-succén Vår tid är nu.

Skriva för film och tv – Deras tid är nu

Suget efter TV-serier är större än någonsin och många drömmer om att skapa nästa stora succé. Skriva har ­träffat tre som lyckats.

Den 2 oktober förra hösten satte sig Johan Rosenlind i TV-fåtöljen hemma i Haverdal utanför Halmstad för att titta på premiären av drama­serien Vår tid är nu. Det var inte första gången han skulle se det timslånga avsnittet. Ändå var han nervös, hade gått omkring med en vag känsla av ångest veckorna innan premiären. Ängsligt sneglade han på sin livskamrat och skrivarkollega Lotta Fritzdorf, som satt bredvid honom i det nedsläckta vardagsrummet.

På TV-skärmen möttes överklassflickan Nina och kökspojken Calle för första gången. Serien tog sin början i Stockholm den 7 maj 1945, då beskedet om Tysklands kapitulation nådde Sverige, och i folkvimlet bland konfetti och flaggor, kysstes Calle och Nina hastigt. Medan titelmelodin tog vid följde sedan en sekvens dokumentära bilder: Tage Erlander som klippte ett band, kvinnliga arbetare i vita rockar i en fabrikslokal, nybyggda höghus som reste sig mot himlen. Ögonblick från ett folkhem i uppbyggnad.

Johan satt blickstilla i fåtöljen. Det hade gått fem år sedan han på ren chans skickade en handfull sidor till SVT:s dramaredaktör, med ett förslag på en TV-serie. När han nu fick se sin idé förverkligad, kändes det magiskt.

Artikeln publicerades ursprungligen i Skriva #3 2018 (12 juni 2018) och är skriven av .