Skapar parallella verkligheter

Vurmen för det övernaturliga har präglat hela Sara Bergmark Elfgrens liv. Också hennes nya bok rymmer magi – men den här gången kommer ­huvudpersonerna inte att kunna rädda världen.

Inne på det gamla läroverket Norra Latin hänger en gigantisk målning av Prins Eugen. Den föreställer vatten och tallar i kvällningen, med den orangegula solen reflekterad i vattenytan. Det är en vacker, men ganska konventionell tavla. Men i en viktig scen i Sara Bergmark Elfgrens nya bok får landskapet liv. När Tamar, en av huvudpersonerna, hör ljud av vind och en fågels rop bakom sig, vänder hon sig om mot tavlan och ser hur tallkronorna vajar i vinden, hur havet rör sig under den gyllene himlen:

»Jag tog några stapplande steg mot tavlan. Sträckte ut handen. Rörde vid väggen. Kände mig darrig och endor­finrusig, som efter att ha sprungit.«

Sara Bergmark Elfgren tror inte på magi, säger hon.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2017 (08 oktober 2017) och är skriven av .