Sami Said: »Jag är orolig att de gillar mina karaktärer mer än mig«

Romankaraktärer brukar präglas av sina författares personlighet. Sami Said formas tvärtom av sina egna karaktärer.

När Sami Said var runt sex år hittade han på ett alias. Pojken bodde i en djurpark istället för den lilla lägenheten i tyska Mühlacker där Samis familj trängdes med en massa andra personer efter flykten från Eritrea och Sudan. I djurparken fanns en enorm frys som man kunde köra in i med bil och hämta vilken glass man ville.

Så fort Sami blev uttråkad eller osäker trädde han in i den andra pojkens kropp. Samis alias hängde med på flygplanet till Sverige när han var tio. Från flyktinganläggningen i Hagfors till Åmål och Göteborg – Biskopsgården, Länsmansgården, Lundby … På sommarloven, när Sami längtade efter ett mer spännande liv, följde han med sitt alias på äventyr i djungeln, bekämpade orättvisor eller blev besegrad av en gammal kung-fu-mästare, hos vilken han sedan blev elev. När han blev retad i skolan, fanns hans alias också där. Men det var inte alltid som hans alias löste det med våld, även om han självklart var grym på att slåss. I fantasin nöjde sig Samis alias ibland med att se föraktfullt på dem som retades. Det räckte för att de skulle förstå att han hade vunnit. Han vann alltid.

När Sami började skriva på mellanstadiet hade han alltså redan övat i stort sett dagligen under fem år på att leva sig in i en karaktär. Utifrån det låter det inte märkligt att han i trettioårsåldern utkom med sin första roman, Väldigt sällan fin, som lovordades för sin skildring av eritreanska Noha. Lotta Olsson på Dagens Nyheter klassade boken som »ett imponerande romanbygge«, Expressen menade att den var »en på alla sätt trovärdig psykologisk skildring« och romanen tilldelades även Katapultpriset, Författarförbundets debutantpris.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2019 (11 juni 2019) och är skriven av .