Jagar en livskänsla

Romanförfattare, fiktiv karaktär, manusförfattare, akademiledamot eller bara en helt vanlig 59-årig man från Österlen. Möt Klas Östergren, som just nu är överallt i en eller annan av sina skepnader.

Hösten 2014 är upploppet på ett litterärt maraton för Klas Östergren. För fem-sex år sedan inledde SVT jätteprojektet att filmatisera de båda romanerna Gentlemen och Gangsters och nu har Östergrens manus resulterat i drygt två timmar långfilm och en tv-serie i fyra delar. Men cirkeln som snart ska slutas börjar ritas långt tidigare än så.

Gentlemen kom ut 1980, och nästan omedelbart fick det litterära stjärnskottet propåer om att skriva en uppföljare. Därav blev intet.

– Jag gick emot det där framgångsreceptet och fick betala för det, men kände mig däremot fri och ren, vilket inte är oväsentligt. Sen får man familj och ansvar och åtaganden och måste få det att gå ihop. Antingen använder man sin talang till att skriva säljbara romaner och tar kompromisserna med det, eller så gör man något annat i närheten av detta, och då valde jag det istället.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2014 (20 augusti 2014) och är skriven av .