»Jag gillar att skaka om karaktärerna«

När himlen blir vit och haven för­ångas. När jorden står inför den definitiva ­undergången. Vem vill du vara med då? I sin nya ungdomsroman Slutet ställer Mats Strandberg de stora, existentiella frågorna på sin spets.

Mats Strandberg är en orolig pojke när han växer upp i 1980-talets Västmanland. Världen är en hotfull plats och han räds kalla kriget, han räds aids och han räds Tjernobyl. Allra mest rädd är han för att något ska hända med hans mamma, hon har insjuknat i svår reumatism.

Pojken står alltid rustad för katastrof, oron klöser i bröstet. Ibland måste han fly. Då drar han sig undan till en plats där tystnad råder, där verklighetens ljud inte gör sig påminda. Och så läser han. Om ondsinta clowner och barn som behöver en exorcist. Om zombier och massakrer.

Det finns en händelse som hans mamma brukade återge senare i livet. Den om när pojken Mats läste Stephen King på en campingsemester. Spänningen fick honom att ligga och sparka med benen så att hela husvagnen skakade.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2018 (22 november 2018) och är skriven av .