Helena von Zweigbergk har sin skrivplats hemma i lägenheten i Stockholm. Hon har alltid bestämt på förhand hur mycket hon ska skriva för dagen, det brukar vara två eller tre sidor. Holländska vallhunden Ludde håller henne sällskap.

Helena Von Zweigbergk om det triviala

Glöm seriemördare och fantasyvärldar, det är i den vanliga lunken det stora dramat ligger. Där finns kampen för överlevnad och slaget om kärleken, där ligger revolutionen i en axelryckning och ett tonfall. Det gäller bara att få syn på det. Helena von Zweigbergk visar oss en vardag på liv och död.

Vardagen. Människans bästa vän och värsta fiende. En stabil pelare att greppa när det blåser, en hamn att vila i, en trygg förutsägbar lunk. Och samtidigt stressen, tristessen, gnaget, gnället, disken, dammet, soffan, sängen, pip pip morgon igen.

Det är där Helena von Zweigbergk vill vara. Möjligen inte personligen, men i sina böcker.

– Alla vet hur vardagen är och känner igen den, men samtidigt är det någonting med hur vi är i den som är svårt att få syn på. Och det är det som är min ambition – att verkligen få syn på det och lyfta fram det, säger Helena.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2016 (20 juni 2016) och är skriven av .