Ett vidrigt reningsbad

Han hade lämnat sitt gamla liv, satsat allt på ett kort och satt på ett rum i Vietnam och stirrade på en vägg full av post-it-lappar. Det var början på en resa som skulle förändra hans liv.

Det var en kompis som sa till honom att passa på: ”Ska du inte skriva nu?”. Jonas Joelson hade precis slutat på sitt jobb – trött på reklambranschen och vad den gjort honom till – och han insåg att kompisen hade rätt: det var nu eller aldrig.

– Jag hade liksom stått och skrapat med foten i gruset i flera år. Jag hade skrivit ganska sporadiskt innan, hade några gamla noveller och dikter som låg och skräpade på olika hårddiskar, men jag hade inte riktigt vågat satsa på det, berättar han.

Så här i efterhand har han lite svårt att ta in det. Att boken faktiskt blev klar, men inte bara det – han fick en litterär agent och sedan blev det budgivning mellan två förlag. Han fick ett väl tilltaget förskott och redan innan romanen gavs ut såldes filmrättigheterna till skådespelaren Gustaf Skarsgård.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2012 (20 februari 2012) och är skriven av .