En vanlig man från Trondheim

Erlend Loe är aktuell med en ny roman, en bitande satir över bokbranschen och dess kommersialisering. Men hur ligger det egentligen till? Är han verkligen författare?

Alla historier har en början, en distinkt utgångspunkt, ett avstamp. En mening, eller ett kort stycke som i någon mån slår an en ton för resten av berättelsen. Också denna historia.

Den börjar i en leksaksaffär i köpcentrumet Nordstan i Göteborg. Det är i mitten av nittiotalet och en ung norsk man står och fingrar på en bultbräda. Ja, ni vet, en sån där färgglad leksak för små barn. Och han tänker att detta kan vara något, detta kan vara den pryl han söker, detta kan vara den sak som han just nu behöver för att den roman han sitter och skriver på i en lägenhet i stadsdelen Haga ska bli perfekt. Och han köper bultbrädan och han går hem och han testar den och han inser att detta är precis vad han har sökt; en sysselsättning som är fullständigt meningslös, som man aldrig kan bli bättre eller sämre på, men som trots det, eller just därför, är en vacker symbol för något. Han vet bara inte riktigt vad. Bara att det känns rätt.

Och han sätter sig ner för att skriva. Och orden rinner ur honom. Det är som en fors av infall och lekfullhet. Och han heter Erlend Loe och han är tjugosex år och ingenting har ännu hänt. Verkligen ingenting.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2014 (20 april 2014) och är skriven av .