»Att leva och att skriva är samma sak för mig«

Barbro Lindgren är kompromisslös. Vill hon inte, så gör hon det inte. Därför har hennes skrivande alltid baserats på lust. Det har varit så roligt att det blivit omkring 130 böcker, alla skrivna med hennes karakteristiskt sparsmakade stil. Skriva frågade: Hur gör hon?

Barbro Lindgrens hem är en gård från 1700-talet belägen i Glömminge på västra Öland, med utsikt över åkrar och fruktträd. Här är dagarna ganska lika. Morgonkaffet dricker hon alltid i sängen, samtidigt som tidningen läses. Strax därefter är det dags att gå ut med vallhunden Mimmi, en promenad som brukade vara en timme men i takt med Mimmis stigande ålder och bristande ork reducerats till tjugo minuter i långsamt tempo.

– Vi har fått anpassa oss till henne, jag har alltid följt tidens gång i allting jag gjort och aldrig stressat, konstaterar Barbro Lindgren.

Detta alltså sagt av en särdeles produktiv författare. Ett hundratal böcker för barn och unga har det blivit, ett trettiotal för vuxna. Men ingenstans känns frågeställningen om hur man stänger av omvärldens brus och surr för att få ro att arbeta så avlägsen eller överflödig som här.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2015 (20 augusti 2015) och är skriven av .