Allt börjar i en bild

Han har svårt att formulera sig, känner motstånd inför orden och ser sig inte som en skrivande människa. Ändå är han en av Sveriges mest älskade författare. För Sven Nordqvist börjar varje berättelse med en bild, som kan veckla ut sig till en fantastisk historia om idén bara får gro. Och då kan det – jo faktiskt – nästan kännas roligt att fatta pennan.

Det landar ett mail från Sven Nordqvist i inkorgen. Ett kortfattat, där han tackar nej till att bli intervjuad i Skriva.

”Jag känner mig inte alls som författare, jag tycker inte särskilt mycket om att skriva, jag gör det inte mer än nödvändigt. En riktig författare skall tycka om att skriva och göra det nästan varenda dag för att hen inte kan låta bli. Jag kan lätt låta bli”, skriver han.

En av Sven Nordqvists bilderböcker heter Stackars Pettson och handlar om hur Findus vill att Pettson ska följa med och fiska. Fast Pettson har ingen lust. Han känner sig grubblig, dyster, låg. Har inget tålamod alls med Findus och slår till slut näven i bordet, ryter att det får vara nog. Men Findus vet att Pettson nog skulle tycka om att komma ut så katten trugar och lockar, luras lite. Till slut ger Pettson med sig. Motvilligt. I en av bokens illustrationer travar gubben håglöst mot sjön med Findus på ryggen. Katten är nöjd, nyfiket plirande. Han vet att Pettson snart kommer att bli på bättre humör.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2016 (20 juni 2016) och är skriven av .