Vad är en diktsamling?

Hur lång måste en diktsamling vara, hur många dikter, måste alla dikter handla om samma sak, måste dikterna ha titlar? Det finns så många frågor om hur och vad. Men det finns inga mått, inga regler, inga begränsningar.

Det är dikten som bestämmer vad dikten är. Språket, poesin, temat, du – som bestämmer hur just den här boken ska se ut. Hur många sidor, hur breda sidor, hur långa rader. Återigen handlar det mycket om att träna upp sin lyhördhet. Att läsa och pröva dikt­erna i många variationer. Gå runt och tugga på dem. Vad smakar det som? Formen och innehållet hänger ihop också i den här aspekten. Att skriva en diktsamling på 1 024 sidor, som Johan Jönssons dit. dit. Hään., är ett risktagande. Men när temat, motiv­skiktet, det man vill uttrycka, kräver det, så får man så lov att skriva 1 024 sidor. När det visar sig att ligg­ande A3 är det format som gör dina dikter mest rättvisa kan det vara värt att kämpa för, må det bära eller brista.

Se alltså även formatet på din diktsamling som en kreativ utmaning. Hur lång, tjock, bred, hög ska den vara? Det är bara du som vet hur lång eller kort din diktsamling måste bli. Det hindrar inte att du bollar tankar med någon: en förläggare, redaktör eller grafisk formgivare.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #7 2017 (30 november 2018) och är skriven av .