Diktens principer

Har du följt poesiskolan vet du att poesi är ett hantverk precis som vilket skrivande som helst. Det handlar om teknik och övning, och att hitta en metod som fungerar. Här sammanfattar vi det vi hittills gått igenom, och ger dig sex konkreta steg till bättre dikter.

Det finns sex betydelsebärande element eller skikt i de flesta dikter. De kan framträda olika starkt. Den balans du skapar gör dig som poet och varje enskild dikt unik. Olika teman kräver sin egen tyngdpunkt i det poetiska uttrycket. De här skikten kan du gå igenom ett efter ett för att metodiskt undersöka om din dikt kan bli bättre.

1. Hitta din tonart

Tomas Tranströmer har från början en omisskännlig röst i sin poesi. Säkerligen har han förvärvat den. När man tittar närmare på en dikt som Stenarna, förstår man att det måste ligga en hel del arbete bakom:


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #2 2016 (02 februari 2016) och är skriven av .