Diktens bildspråk

Att skriva poesi är ett hantverk som vilket annat skrivande som helst. Du kan lära dig tekniken, knepen, verktygen. Och genom övning kan du bli bättre. I en serie artiklar i Skriva visar poeten Mats Söderlund hur du förfinar din poesi.

Det du minns av en dikt är ofta bilderna. Inte vad som hände. Inte vad metaforen försökte säga dig, inte den intrikata rimflätningen, utan Karin Boyes bild av knoppar som brister, Tomas Tranströmers bild av jätteälgen med milsvid krona, eller Sonja Åkessons bild av den vita mannens slav.

Välj dina bilder noga

Bilderna tillhör det mest personliga materialet i dina dikter. Ingen annan har dina bilder, och du ska inte heller använda någon annans. Vad som helst är bättre än en klump i halsen eller ett stenhjärta. Varför inte en valross i struphuvudet, ett oljefat i bröstet?

Metaforer utgör ett slags språkliga kortslutningar. Vi hoppar över förklarande utläggningar och går direkt på känslan. Metaforer tar oss effektivt närmare kärnan i en situation eller relation. Forskning har visat att metaforer faktiskt ökar vår förmåga till inlevelse med varandra.

Artikeln publicerades i Skriva #4 2015 (20 juni 2015) och är skriven av .