Att skriva och skriva om

Jag får ofta frågan hur man vet att en dikt är klar. När ska man sluta ändra? Blir en dikt någonsin färdig?

Det finns flera svar på den frågan. En dikt är färdig när alla dess delar bidrar till att förmedla den känsla eller det budskap du som poet strävar efter att förmedla. Det finns inget objektivt mått för det. Du måste själv sätta ner foten.

Men det gäller att inte ha för bråttom. Som poet har du automatiskt mer information om dikten än dina läsare. Därför måste du läsa dikten kritiskt, söka efter alternativa formuleringar, synonymer, radbrytningar, bilder som kan göra din dikt tydligare, svagare, öppnare – vad det nu är du vill skriva fram. De flesta av mina dikter har på det sättet ändrats många gånger, ofta under flera års tid, innan de når de tryckta boksidorna.

Ett annat svar är att dikten aldrig blir riktigt klar. Den förändras i takt med att världen, tiderna och läsarna förändras. Varje dikt jag släppt ifrån mig har vid sista korrekturet känts hundra procent färdig. Likväl händer det att jag något år senare vill stryka eller lägga till något ord.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #3 2016 (20 april 2016) och är skriven av .