Använd det komplexa i din poesi

Diktens helhet skapar en verklighet bortom det sinnliga och låter oss förstå skikt av tillvaron som inte enkelt låter sig formuleras i ord. Lär dig åstadkomma lyrisk komplikation.

I en fungerande dikt uttrycker språket något som är mer än dess delar. En mångata blir uttryck för din längtan, blåsippor symboler för styrkan i tillvarons ofattbara existens, barfotabarn kan företräda alla utsatta människor. Tomas Tranströmer har skrivit angående sin poesi: »De yttre upplevelserna korresponderar ofta med de inre; det yttre stiger i mig. Den inre och den yttre världen är båda lika verkliga. Poesin uppstår någonstans i det rum där de möts.«

Även skenbart enkla dikter bygger på att de sammanför, vrider och vänder på språkliga element som var för sig är banala, men som tillsammans låter oss se och tolka världen och oss själva på nya sätt.

Jaques Werup, Envoi:


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Artikeln publicerades i Skriva #2 2017 (20 februari 2017) och är skriven av .