Vilka barnböcker letar ni efter?

Barnboksförsäljningen har ökat i flera år och förlagen letar ny­tänkande manus. Men undvik uppfostrande böcker i Pelle Snusk-­anda och att referera till att »mina barn älskar den här berättelsen«.

Josefin Svenske

Förläggare, Rabén & Sjögren

– Rabén & Sjögren ger ut böcker för åldrarna 0–15+. Jag jobbar främst med berättelser och illustrationer för barn 0–6 år. För de yngsta läsarna är vardagen och närmiljön alltid intressant. Oavsett om det är tandborstning, bussar, hur man lär sig simma eller känslorna i kroppen. Så jag är alltid på jakt efter bra gestaltningar och berättelser av det.

Vilka misstag är vanliga hos barnboksförfattare?

– Vi får in väldigt blandat material, och läser allt. Nu på senaste har vi fått in ovanligt många manus på rim. Det är sällan så lyckat tyvärr. I övrigt skulle jag säga att ett vanligt misstag är att man tror att det inte ligger så mycket jobb bakom ett bilderboksmanus. Jag tycker man kan tänka på det som som en dikt – när det är få ord är varje ordval viktigt. Astrid Lindgrens kända refuseringssvar »Stryk hälften och skriv om resten!« är kanske en modern myt, men inte så pjåkigt ändå, tycker jag.

Om du skulle ge ett råd till den som drömmer om att skriva en barnbok – vad skulle det vara?

Annons

– Skriv om något som är angeläget för dig – är det viktigt för dig är det nog viktigt för flera.

Nämn ett barnboksmanus som du läst nyligen och blev nyfiken på – och varför.

– Jag läste nyligen två manus som handlade om en unge och ungens pappa. Barnet hade mycket energi och fantasi, och pappan hängde på. Han lät barnets tankar och vilja styra, inte händelsen men upplevelsen av det de gjorde. Det gjorde mig mycket intresserad!

Lotta Lyssarides

Förläggare, Alfabeta

– Vi letar främst efter manus för 0–12 år. Alla genrer, gärna någon helt ny! Och det stämmer rätt väl med de spontanmanus vi får.

Vad bör man tänka på när det gäller böcker för olika åldersgrupper?

– Att de ska vara roliga, spännande och/eller intressanta – att det ska finnas en berättelse. Egentligen samma som för vuxna, fast man får tänka på att barn inte har alla referenser.

Annons

Bland de manus för barn och unga ni får in – vilka misstag ser ni ofta?

– Det kan finnas ett undervisande drag som inte återfinns i spontanmanus för vuxna. Så har det nog alltid varit, ända sedan Pelle Snusks dagar. Eller förresten, sedan Een sköön och härligh jungfrw speghel, Sveriges första barnbok.

Vilka råd skulle du ge till någon som är sugen på att skriva för barn och unga?

– Läs många barnböcker och se hur de olika subgenrerna fungerar. När du har skrivit en text, läs den högt för ett barn. Då märker du om berättelsen griper tag, men fram-förallt så hör du den själv i rummet och upptäcker vad som svänger och inte. Lite magiskt faktiskt! Det gäller även redan utgivna böcker. Läs högt så hör du!

Skriver du en bilderbokstext kan det vara bra att skicka in den utan bilder, eller åtminstone vara öppen för att förlaget förmodligen har starka åsikter. Se även svaren på fråga 2 och 3. Och framförallt – var dig själv. Krångla inte till det.

Karin Lemon

Förläggare, Bonnier Carlsen

– Vi letar efter goda berättare, för målgruppen 0–19 år. Gärna berättelser som inte utspelar sig i en »vanlig« medelklassvardag i innerstaden i Stockholm, Göteborg och Malmö, utan som skildrar en annan verklighet.

Vad bör man tänka på vad gäller böcker för olika ålders-grupper?

– Ta reda på vad som är relevant för dagens barn och ungdomar. Vad är roligt när man är tre år och vad är ens värsta skräck när man är fjorton? Det räcker inte med att utgå från hur det var när du själv var ung eller att dina barn gillar manuset, vilket inte är en helt ovanlig referens i följebrev. Brukar man referera till att ens sambo gillar manuset när det gäller berättelser för vuxna?

Vilka misstag är vanliga hos hoppfulla barnboksförfattare?

– Dålig research. Ett misstag är också att man beskriver för mycket, istället för att låta handlingen ta fart. Dagens barn och unga har enligt undersökningar sämre läsförståelse, men har en stark känsla för dramaturgi genom film och TVserier. Underskatta inte läsarnas förmåga!

Ett råd till en aspirerande barn- och ungdomsförfattare?

– Skriv inte en trevlig berättelse för dig själv som vuxen. Sväng förbi biblioteket ock bokhandeln och titta på hur dagens barn- och ungdomsböcker ser ut. Vad finns och vilka perspektiv saknas? Vem lyckas fånga läsarna och vad finns i de berättelserna?

Erik Titusson

Förlagschef, Lilla Piratförlaget

– Vi letar efter barnböcker som sticker ut, något som vi inte läst förut, något som överraskar – antingen i språk, ton eller tema. Vi letar efter det vi inte visste att vi ville ha, med andra ord.

Vad är viktigt när man funderar över böcker för olika åldrar?

– Det är bra att tänka på hur barn utvecklas och vilka motgångar, funderingar, konflikter, känslor och glädjeämnen som barn brukar möta i olika åldrar, på ett ungefär. Ibland får vi manus där barnets ålder eller läsarens tänkta ålder tydligt skaver mot bokens handling. Om det inte är en medveten poäng, så kan det vara bra att tänka om.

Vilka misstag ser ni oftast i inskickade manus?

– Jag skulle nog säga att det vanligaste misstaget är att författaren inte läser barnböcker, utan utgår från en föreställning om barnboken, snarare än barnboken där den befinner sig i dag.

Ge ett råd till någon som drömmer om att skriva för barn och unga.

– Skriv en bok som barnet inom dig vill läsa, istället för en bok som ditt vuxna jag vill skriva. Det behöver såklart inte finnas en motsättning mellan dessa. Faktum är att när du känner att de sammanfaller – då är chansen stor att du skriver på något riktigt bra!

Nämn ett barnboksmanus som du läst nyligen och blev nyfiken på.

– Jag läste just ett manus som jag tycker inne-håller allt man älskar med bilderboken: humor, spänning och en oväntad upplösning! Det var en debutant vars bilderbok jag ser fram emot att presentera till hösten.

 

 

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #1 2019 (06 februari 2019) och är skriven av .