Vad söker du just nu?

De brukar hävda att de sällan vet vad de letar efter förrän det dyker upp. Men även förläggare har böcker som de drömmer om att ge ut. Vi frågade: Vad letar du efter i manushögarna?

Maria Nilsson, förläggare illustrerad fakta, Natur & Kultur

– Jag letar alltid efter intressanta böcker att ge ut. Sedan kan områdena variera beroende på hur intressanta olika ämnen och författare känns. Det innebär till exempel att vi vissa år inte ger ut någon odlingsbok, medan vi andra år ger ut flera stycken. Just nu har vi lite extra söklykta på några hantverksämnen som känns intressanta men där vi ännu inte hittat några självklara författare.

Arbetar du proaktivt?

– Absolut, vår utgivning grundar sig nästan enbart på uppsökande förläggeri – vi kontaktar de personer vi önskar ge ut en bok med och jobbar med dem från idé till färdig bok. Det andra scenariot är att vi utvecklar nya bokidéer med våra befintliga författare. Någon gång då och då ger vi ut en spontant inskickad idé.

Hur mycket påverkas du av tidsandan, det vill säga att läsare till exempel längtar efter »snälla« böcker i en tuff tid, eller att många funderar på ålderdom och ensamhet i coronatider?

– Vi ger framförallt ut böcker om ämnen vi själva är intresserade av. I dessa tider vill vi gärna, liksom många andra, ut i naturen, bygga egna möbler och laga vår egen mat eller brygga vår egen öl och cider. Det visar sig också i vår utgivning.

Annons

Något ämne som det skrivs för lite om?

– Jag älskar textböcker om mat! I övriga bokvärlden, framförallt den engelsktalande, finns mycket matlitteratur men i Sverige har den haft jättesvårt att få fäste.

Christian Manfred, förläggare, Wahlström & Widstrand

– Samma som alltid, skulle jag säga: berättelser som läsaren känner är angelägna och erbjuder reflektion, och kanske säger något om vår tid. Skrivna med ett språk och en ton som passar till just den specifika historien och med ett personligt temperament som fångar ens uppmärksamhet.

Arbetar du som förläggare proaktivt; det vill säga uppmanar någon att skriva något särskilt, eller att formulera ett synopsis?

– Ja, det handlar dels om att fånga upp rösterna som fascinerar därute (alltid tänka »är detta en bok?«), dels uppvakta vässade pennor som gör särskilt intryck och imponerar, och föreslå idéer som kan så ett frö till vad som kan bli något längre fram (»skulle inte hen kunna vara lämpad att skriva om det där ämnet vi pratat om att någon borde formulera sig utförligare kring?«).

Finns det något ämne eller tema du tycker är underskildrat?

– Storslagna romanbyggen som griper över mer än det egna självet. Som ser och bättre utnyttjar fiktionens alla möjligheter, bortom det självupplevda.

Annons

Och omvänt: någonting du tycker att folk borde sluta skriva om?

– Blodiga, exploaterande skildringar av övergrepp på kvinnor i spänningsgenren.

Jonas Axelsson, förlagschef, Polaris

– I grunden är fokus faktiskt inte inställt på boken, utan på författaren. Vi söker författarskap i första hand. En gammal sanning från Bonniers när jag var där. Självklart är det en sanning med modifikation eftersom det facklitterära är ämnesstyrt, men även på det området är skribenten utgångspunkten.

Har du någon gång längtat efter en särskild sorts bok som sedan plötsligt dykt upp?

– När jag var förläggare på Albert Bonniers fick jag av Karl Otto Bonnier ynnesten att ta över ansvaret för Klas Östergrens författarskap. Det var välkänt vid den tidpunkten att Klas helst såg framåt, inte bakåt. Ändå hoppades jag att den över 20 år gamla historien om Leo och Henry Morgan inte var slutberättad med Gentlemen, att han någon gång skulle vilja plocka upp den igen. Då kom han helt oväntat med Gangsters, som blev det första samarbetet vi hade ihop. Lika överraskande var det att han skrev Renegater och gav oss ytterligare en dimension i denna väldiga berättelse.

Finns det något tema du tycker är underskildrat?

– Utgivningen generellt i Sverige saknar väsentliga och ambitiösa historiska romaner. Vi svenskar är för nutidsfixerade, och välgjorda gestaltningar från vårt förflutna får lätt vingar och en bred betydelse. Se på Niklas Natt och Dag och Ida Andersen, till exempel. Vi blir rikare av att veta hur vi haft det förr.

Ylva Blomqvist, förläggare, Rabén & Sjögren

– Just nu längtar jag lite extra efter böcker som vidgar världen. Starka autentiska berättelser som ger nya perspektiv, och som gärna får utspela sig utanför vårt lands gränser.

Har det hänt att du längtat efter en viss bok som plötsligt dykt upp?

– När jag jobbade på bokklubb i början av 2000-talet blev vi så väldigt glada när ett förlag berättade att de skulle ge ut en bok om sex, riktad till unga tjejer. Det kändes verkligen som om det behövdes en bok som fokuserade på tjejers lust, rätt till sexualitet och gränssättning. Strax därefter kom två andra förlag med samma glada nyhet. I slutänden gavs det ut tre böcker om sex för unga tjejer nästan samtidigt.

Hur påverkas du av tidsandan?

– Att fundera på tidens behov är en viktig del av jobbet. Men man kan inte bara gå på det. Det är extremt uppiggande när något helt oväntat tar fart och börjar sälja mycket. Det finns något befriande, om än frustrerande, i att succéer sällan går att tänka fram strategiskt.

Något tema eller ämne du tycker att folk borde sluta skriva om?

– Ofta ger storsäljande böcker inspiration till många andra böcker på samma tema. Under den mest intensiva Harry Potter-boomen läste vi till exempel enorma mängder manus om föräldralösa barn med magiska förmågor. Detta uppenbara härmande vill jag starkt avråda ifrån, det blir sällan särskilt bra.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2020 (07 december 2020) och är skriven av .