Vad betyder egentligen refuseringsbrevet?

Det pratas ibland om positiv och negativ refusering. Ett nej är visst inte alltid ett nej, men hur vet man skillnaden? Vi vände oss till fyra av Sveriges främsta förläggare för att få svar.

Helena Ljungström

Förläggare, Albert Bonniers  

– Albert Bonniers Förlag får in ungefär 2500 skönlitterära manus varje år. Vi har tyvärr inte möjlighet att ge personliga svar till alla som skickar in manus till oss. Merparten av dem får ett standardformulerat refuseringsbrev, per mejl eller post. Skickar vi ett personligt skrivet refuseringsbrev innebär det att vi anstränger oss för att ge mer feedback till personen som har skrivit manuset. Syftet med en personligt skriven refus är att visa på hur vi har läst och uppfattat manuset och förhoppningsvis kan det hjälpa författaren att arbeta vidare. Jag försöker själv vara tydlig med ifall jag hoppas att personen ska återkomma med en ny bearbetad version av det aktuella manuset eller om jag hoppas på att få läsa andra manus av samma person.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #6 2015 (20 oktober 2015) och är skriven av .