Vad är nästa stora trend i litteraturen?

Även litteraturen och bokutgivningen följer trender och moden. Författaraspiranter har i alla tider förhållit sig till andra texter, och en succé följs ofta av en flod av liknande alster. Vi bad förlagspanelen att blicka in i spåkulan och svara på frågan: Vad verkar vara nästa stora grej?

Helena Ljungström

Förläggare, Albert Bonniers  

– Bland lyrikmanusen som kommer in till förlaget tycker vi oss se att både rimmad vers och en uppdaterad centrallyrik är på väg tillbaka. Det känns roligt. Och personligen hoppas jag att stora, brett anlagda romaner ska vara nästa grej. Tycker att det är enormt glädjande att Elena Ferrantes roman Min fantastiska väninna verkar ha hittat många läsare, det är ett exempel på den typen av roman jag hoppas på att se mer av.

Några andra trender du kan avläsa i manushögarna?

– Bland spänningsmanusen kan vi se en ökning av psykologisk spänning, vilket antagligen är en följd av framgångarna för Gillian Flynn med Gone Girl och Paula Hawkings med Kvinnan på tåget. Jag tycker mig också kunna se fler spänningsmanus där brottsmotivet är politiskt, och en minskning av manus där skurken är en bestialisk seriemördare. Det har säkert en enkel förklaring i hur vår samtid ser ut med mycket politisk oro i världen.

Är det bra eller dåligt att vara trendmedveten som författare?

Annons

– Jag tror att det kan vara farligt att försöka vara trendmedveten som skönlitterär författare. Man ska skriva det man själv vill skriva, inte det man tror att någon annan vill läsa. Bara för att Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann blev en enorm succé innebär det inte att en annan bok om en gammal person som upptäcker livet blir en given framgång. Många av de största försäljningsframgångarna är faktiskt oväntade.

Kan du se någon trend som varit stark och som är på väg ut nu?

– Det pratades om att erotisk litteratur skulle bli en trend men jag tolkar det snarare som att E L James böcker (Femtio nyanser av honom och uppföljarna) blev stora världssuccéer, inte att det var början på en trend. Men å andra sidan verkar intresset för det som på engelska kallas romance öka. Så om erotisk litteratur aldrig blev en trend kanske romance blir det.

Erik Titusson

Förlagschef, Lilla Piratförlaget

– Jag upplever en hunger efter autenticitet i samhället, på bekostnad av de fiktiva berättelserna. Det varje läsare vet är att en fiktiv berättelse kan vara långt mer sann, på ett mänskligt plan. Och den mest autentiska bok kan vara osann ur samma perspektiv. Men tyvärr tror jag att denna fejkade autenticitet blir nästa stora grej.

Märker du i manushögarna att författaraspiranter försöker följa trender?

– Ja, det märks absolut. När en särskild bok har fått ett stort genomslag, så följer flera i samma stil. Det behöver inte vara en dålig sak. En författares framgång kan öppna upp för fler författares berättelser, berättelser som kanske hade haft svårt att nå ut, utan föregångarens framgång.

Annons

Så det är ingen nackdel att vara trendmedveten som författare?

– Det är varken bra eller dåligt, men det är en fördel om man som författare är medveten om hur man använder, eller följer, trender och ställer sig de svåra frågorna: Vad tillför jag? Vad är nytt med det som jag vill skriva? De flesta duktiga författare läser också väldigt mycket, det tror jag är en del av hemligheten bakom framgångsrikt skrivande. De läser texter och ser hur andra har gjort, och drar lärdomar. Det skapar också en medvetenhet om vad man själv håller på med.

Kan du se någon trend som varit stark och som är på väg ut nu?

– En trend som kommer och går inom barn- och ungdomslitteraturen är böcker som ska fylla en tydlig, uttalad funktion. De första barnböckerna i västvärlden var barnbiblar som skulle lära barnen att bli gudfruktiga. Den här instrumentella trenden har haft en stark comeback på senare år, med böcker där man ska lära sig den ena mer eller mindre vällovliga egenskapen efter den andra, ofta på bekostnad av ett barnperspektiv. Jag tror att vi alltid kommer att leva med fostrande barnlitteratur, men jag hoppas att trenden är på tillbakagång. Det är ju trots allt först när vi blir berörda på riktigt som vi också bär med oss något för framtiden.

Susanna Romanus

Publicistisk chef, Nordstedts 

– Deckare, framför allt från Sverige och Norden, har länge varit den starkaste trenden här i Sverige, och så småningom även i övriga världen, vilket är smått fantastiskt. Men genren vidgas också mot skräck och det övernaturliga i lite olika former. Samtidigt bryter nu i alla fall några litterära romaner igenom på topplistorna. På senare tid har relationsbaserade romaner av utländska författare som JoJo Moyes tagit allt mer plats. För närvarande läser alla Elena Ferrantes Neapelsvit om vännerna Lila och Elena. Låt oss hoppas att detta är en trend; åter till de ”stora” romanerna. Det finns även ett trendstråk av humor och värme på senare år, med Fredrik Backman i spetsen. Och så självklart autofiktionen, upplösningen mellan liv och dikt, där det dokumentära och skönlitterära möts i nya former.

Vad har ni fått mycket av på senaste tiden?

– Deckare och spänning har vi fått i en strid ström de senaste tio åren. På senare tid har vi börjat få in en del romance. Över huvud taget kan man säga att vi får allt fler manus i underhållningsgenrer. Och så har vi på senare tid flera manus där författaren av någon anledning har valt att förlägga handlingen till framtiden.

Hur bör man förhålla sig till trenderna som författare?

– Jag tycker inte man ska tänka så mycket på att försöka pricka trender som författare, utan följa sin egen lust och skriva om det man själv är engagerad i och vill berätta. Blir man spekulativ finns det alltid andra som gör det man försöker göra bättre, det vill säga de som brinner för just det.

Kan du se någon trend som varit stark och som är på väg ut nu?

– Kanske håller deckartrenden på att mattas en smula, men den är fortfarande stark. En annan väldigt stark trend, som känns som att den håller i sig, är dokufiktionen eller autofiktionen. I övrigt kan man väl säga att det är en stark trend att börja lyssna på böcker istället för att läsa dem, de streamade ljudböckerna ökar snabbt. Vad det gör med litteraturen återstår att se.

Adam Dahlin

Litterär chef, Forum

– Tittar man övergripande är självpubliceringstjänsterna redan nästa stora grej, tillsammans med sociala medier är de kraftfulla verktyg för enskilda författare att nå ut på ett sätt som var helt omöjligt för tio år sedan. De kommer att påverka bokutgivningen på ett djupare sätt än vi kanske förstår. Och när vi nu i Sverige har potenta tjänster som till exempel Type&Tell är det bara en tidsfråga innan en skönlitterär DIY-författare får ett rejält break. Den andra stora trenden som måste nämnas är ljudboken. Hur stort kan Storytel och BookBeat bli? Finns ett tak? Och vilken påverkan får det för oss som förläggare, kommer det att på sikt förändra själva berättelsen?

Några andra trender du kan avläsa i manushögarna?

– Ett halvår efter ett stort genombrott på topplistorna kommer efterföljarna i våra manushögar. Innan Hundraåringen var det väldigt sällsynt med humoristiska manus till exempel. Men det kan också ske omedvetet, somliga frågor surrar i vår samtid. Det är inte något konstigt att många romaner just nu har migration, flykt och dess konsekvenser som tematik.

Är det bra eller dåligt att vara trendmedveten?

– Jag har haft uppgivna refuserade författare som mejlat mig och frågat vilken sorts bok de ska skriva för att bli utgivna, men det är ingen bra strategi för att nå utgivning. Historierna måste komma inifrån och födas av äkta berättarlust, det är inget som cyniskt kan planeras på ett strategimöte, än mindre beställas av en förläggare i förväg. Älskar du science fiction och romantik, skriv om det! Även om vi aldrig givit ut kärlek i rymden-romaner förut ökar chansen om det är vad du verkligen brinner för. Rymdromantik kan bli nästa trend!

Och om du ändå ska bedöma dagens trender, vilka kommer att fortsätta?

– Den genren vi svenskar kallar feelgood dominerar topplistorna sedan några år, men författarna är oftast utländska. Jag tror att vi inom den närmaste tiden kommer att få se en eller ett par svenska författare få ett större genombrott där. Även sanna historier med ett budskap, dem vi brukar kalla ”true stories” tror jag kommer att fortsätta vara efterfrågade.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2016 (20 augusti 2016) och är skriven av .