Snackar ni med varandra?

Vattentäta skott eller kollegial vänskap? Är förläggarna bittra konkurrenter, eller tipsar de varandra om guldkorn i manushögarna? Vi frågade om de brukar prata om inskickade manus med varandra.

Karin Linge Nordh

Förläggare, Forum

– Nej, vi är ju konkurrenter med varandra. Om jag har fått in ett intressant manus vill jag naturligtvis inte fästa andra förläggares uppmärksamhet på det innan kontrakt är skrivet.

Men kan det hända att du tipsar ett annat förlag om ett manus du läst, men inte vill ge ut?

– Det kan absolut hända. Exempelvis om ett begåvat manus inte passar in i vår utgivning eller om vi har för många böcker av en liknande sort, och inte tror att boken skulle ha en rättvis chans hos oss. Men oftast tar jag inte kontakt med andra förläggare utan tipsar författaren om att skicka manuset till ett visst förlag eller en viss förläggare.

Och händer det att man inom branschen »stjäl« författare från andra förlag?

Annons

– Visst förekommer det att författare byter förlag. Huruvida det är fråga om »stöld« eller inte är en annan fråga. Min erfarenhet är att ett förlagsbyte oftast sker för att det finns ett missnöje från författarens sida och en förhoppning om att det nya förlaget ska innebära en nytändning för författarskapet. Personligen skulle jag tycka att det vore svårt att »uppvakta« en framgångsrik författare som inte på något sätt uttryckt ett missnöje med sitt förlag.

Brukar ni ge er in i budgivning om ett manus?

– Ja, det händer ofta. Nuförtiden skickar de flesta författare in sina manus till många olika förlag, och är det riktigt bra är det naturligtvis fler än jag som kastar sig på telefonen. Om jag verkligen brinner för ett manus är jag självklart beredd att gå in i en budgivning för att få det. I takt med att externa agenter blivit allt vanligare, har även budgivningarna ökat i antal.

 

Lotta Aquilonius

Förläggare, Albert Bonniers

– Absolut inte. Det handlar både om konkurrensskäl och om förtroende.

Sneglar ni mycket på andras utgivning?

Annons

– Det är alltid spännande att se vad andra gör. Att hålla sig uppdaterad om omvärlden ingår dessutom i jobbet. Men när det kommer till utgivningsbeslut är den egna känslan avgörande.

Finns det tillfällen då det är okej för dig att tipsa ett annat förlag eller en annan förläggare om ett intressant manus?

– Vanligtvis inte. I så fall måste författaren ha gett sitt godkännande först. Däremot händer det att jag ger författare som skriver i genrer som jag inte jobbar med tips om andra förlag eller förläggare att vända sig till.

Och omvänt – kan man »stjäla« en författare från ett annat förlag?

– Jag värjer mig mot uttrycket »stjäla«, vi talar ju om människor. Själva processen ser olika ut. Initiativet kan tas av ett förlag, en författare eller en agent. Men till syvende och sist är det författaren som tar klivet över. Ibland är uppbrottet enkelt och ömsesidigt, ibland tråkigt och smärtsamt.

Är det okej med er att aspirerande författare skickar sina spontanmanus till flera olika förlag, eller finns det någon fördel i att ni får manuset skickat exklusivt till bara er?

– Det känns i och för sig fint att vara utvald. Men det är helt okej om författare skickar till flera förlag samtidigt. I dag är det nog snarare regel än undantag.

Händer det att ni ger er in i budgivning om ett manus?

– Ja, det händer till och från numera.

 

Erik Titusson

Förlagschef, Lilla Piratförlaget

– Aldrig. Vilka manus vi läser och utvärderar och diskuterar på förlaget stannar på förlaget.

Kan ni diskutera inskickade manus i andra sammanhang än i manusgruppen?

– Jag diskuterar gärna böcker och läsning med alla som orkar, till exempel andra förläggare, men då är det böcker som är utgivna. När jag har läst något fantastiskt bra, då berättar jag det för bokens förläggare. Annars brukar förläggare förvånansvärt sällan prata om författare, vi pratar mest om andra aktörer i bokvärlden såsom återförsäljare, recensenter och agenter.

Händer det att ni ger er in i budgivning om ett manus?

– Ja, när det gäller utländska manus händer det att budgivning uppstår. När det gäller svenska manus är det ytterst sällsynt, det handlar mer om hos vilket förlag författaren upplever att samarbetet kan bli kreativt och roligt.

Finns det någon fördel i att ni får manuset skickat exklusivt till bara er?

– Det är vanligt att författare skickar manus till flera förlag samtidigt. Men också att författaren skriver att hen skickar till oss i första hand, det visar ju på en målmedvetenhet och att författaren har koll på vilka vi är och vad vi gör. Jag tycker att båda sätten fungerar, men det är bra att vara öppen med hur man gör. Något som alla förläggare råkat ut för är att man lämnat omfattande respons på ett manus, utifrån vilken författaren skriver om men sedan går vidare till en annan förläggare, utan vidare förklaring. Det kan kännas lite surt.

 

Dorotea Bromberg

Förlagschef, Brombergs

– Det händer nästan aldrig. Med »nästan« menar jag att vi kan prata generellt om den tekniska hanteringen av manusintaget eller allmänt prata om hur vi arbetar med lektörer, till exempel. Det kan också inträffa att ett förlag får ett manus som inte alls passar deras utgivning och då rekommenderar de författaren att gå med sitt manus till oss. Möjligen hör förlaget av sig direkt till oss för att berätta det. I speciella fall kan det också vara så att ett förlag, eller en förläggare eller redaktör, inte längre kommer överens med sin författare och då hör förlaget av sig till oss, efter att ha pratat med författaren ifråga. Men annars pratar vi absolut inte med våra kollegor om inskickade manus.

Sneglar ni mycket på ­andras utgivning?

– Vi försöker självklart följa med i andra förlags utgivning. Det är alltid intressant att se hur andra tänker.

Finns det tillfällen då det är okej för dig att tipsa ett annat förlag, eller en annan förläggare, om ett intressant manus?

– Ja, varför inte? Men det sker alltid efter att vi pratat med författaren ifråga. Det går till så att författaren först tillfrågas ifall han vill att vi rekommenderar honom till en kollega. Det råder strikt tystnadsplikt om inskickade manus.

Kan man »stjäla« en författare från ett annat förlag?

– Ja, men det beror på omständigheterna. Det är också beroende av om en agent är involverad. Initiativet kommer i så fall ofta från agenten. Men författaren är alltid delaktig och aktiv i ­sådana kontakter.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #2 2018 (29 mars 2018) och är skriven av .