Påverkar egenutgivningen chansen att bli antagen?

Många som kontaktar förlag med sina manus har redan gett ut böcker på egen hand. Vi frågade förläggarna om erfarenhet alltid är av godo, eller om de föredrar att ge ut »blanka blad«.

Kristoffer Lind

Förläggare, Lind & Co

– Att författaren givit ut böcker själv kan innebära en stor potential, i synnerhet om författaren lyckats sälja hyfsat bra på egen hand. Sedan finns det ofta många saker att förbättra, allt från redigering till PR och försäljning.

Finns det några rena nackdelar?

– Ja. Ofta är nyhetsvärdet förbrukat. Handlar det till exempel om en bokserie kan det vara svårt att lyfta den när vi inte fått vara med från start. Formaten kan också ställa till problem. Om författaren sålt in sina böcker inbundna till Akademibokhandeln, och böckerna inte sålt, är det svårt för oss att börja om från början. Då finns det redan negativ erfarenhet av böckernas försäljningspotential.

Är egenutgivare annorlunda att ha att göra med?

Annons

– De har ofta förståelse för processen och alla problem som finns på vägen fram till färdig bok. De är ofta starkt engagerade och duktiga på att marknadsföra sig själva. En nackdel kan vara att de har kontrollbehov, och att de har svårt att inte lägga sig i sådant som förlaget sköter bäst på egen hand. Men många har också varit ofrivilliga egenutgivare och är rätt glada över att slippa driva ett litet bokförlag, vilket egenutgivning lätt utvecklas till.

Bevakar ni egenutgivningen för att hitta nya författare?

– Vi försöker att hålla ett vakande öga på den typen av utgivning men det är nästan omöjligt, för böckerna dyker upp här och där, och långt ifrån alla har potential.

 

Anders Teglund

Förläggare, Teg Publishing

– Nej, det har ingen generell betydelse. Det stärker inte chanserna per automatik och är absolut inget självändamål. Om personen har något eget konstnärligt universum där det ingår egna projekt och egna utgivningar med hög verkshöjd, kan det vara positivt. Men egenutgivning kan också vara ett tecken på att tidigare böcker inte har haft tillräckligt hög kvalitet för andra förlag. Vi jobbar även som skivbolag och där är det jättevanligt med egenutgivning, så vi är rätt vana att se det som en naturlig del av ett kreativt kretslopp.

Vilka fördelar och nackdelar kan det finnas med att en författare har erfarenhet av att ge ut böcker?

Annons

– Fördelen är att hen förmodligen vet vilket stort arbete det är att publicera en bok. Om man jobbar med att ge ut böcker själv tvingas man också tänka kontextuellt, och det kan vara en fördel. Nackdelen är kanske att författaren lagt för stor del av sin arbetstid på fel sak, istället för att jobba med manus och skrivande. Om man har skrivit en bok som inte håller måttet och publicerar den själv är det kanske något som kan påverka ens status som författare. Ett förlag kan vara en bra garant för att manus håller måttet, även om det också ges ut en hel del skräp på förlag.

 

Karin Lemon

Förläggare, Bonnier Carlsen

– Nej. Däremot påverkar det om själva berättelsen varit publicerad tidigare. Om man publicerat sig på till exempel Wattpad och berättelsen har lästs och gillats av miljoner, är läsarna kanske inte lika benägna att betala för samma (eller ett snarlikt) innehåll. Men det kan också tvärtom utgöra den perfekta basen för att skapa en bestseller i mer traditionella kanaler. Vårt beslut bygger på om det är en berättelse för oss. Men det är självklart inte negativt om författaren lyckats bra som egenutgivare.

Vilka fördelar finns det med att författaren givit ut på egen hand?

– Det beror kanske på i vilken genre man skriver, men jag tror att man som egenutgivare ofta har tänkt igenom vem man skriver för, vem som ska läsa. Förhoppningsvis har man på det viset fått insikter i vad som kan krävas för att ens berättelse ska synas och hitta till sina läsare.

De författare som givit ut böcker själva innan de antas hos er – är de annorlunda att ha att göra med?

– Det beror lite på vad de givit ut själva. Personen kan till exempel ha givit ut diktsamlingar för sju år sedan, och ska nu ge ut en ungdomsbok hos oss. Då spelar det gissningsvis mindre roll. Men när det gäller det redaktionella samarbetet pratar vi igenom vilka förväntningar författare och förlag har och hur vi vill arbeta tillsammans med texten, innan vi skriver avtalet.

Bevakar ni egenutgivningen för att hitta nya författare?

– Vi spanar så klart …

 

Lotta Aquilonius

Förläggare, Albert Bonniers Förlag

– I de allra flesta fall har det ingen större betydelse.

Varför inte?

– Det har blivit ganska vanligt att de som skickar in manus till oss har gett ut på egen hand, det är alltså inget som direkt sticker ut. Förut hade »eget förlag« en lite negativ klang. Så är det inte längre. En del egenutgivna författare har dessutom nått stora framgångar – om något visar det ju på driftighet. Men vår bedömning grundar sig i första hand på den inskickade texten.

Vilka för- och nackdelar kan det finnas med att en författare har erfarenhet av att ge ut böcker?

– Fördelen är att det ger en djupare insikt i utgivningsprocessen – vilket ofta är just det som får egenutgivna författare att vända sig till oss. Det är tids- och kunskapskrävande att sköta alla moment i en bokutgivning själv och många ägnar sig hellre åt att skriva. Den största nackdelen är nog att författaren inte kan presenteras som debutant, med den uppmärksamhet det brukar innebära.

De författare som givit ut böcker själva innan de antas hos er – är de annorlunda att ha att göra med?

– Åh, det är så olika. En del kan vara mer intresserade av att delta aktivt i hela eller delar av processen medan andra snarare är lättade att slippa.

Bevakar ni egenutgivningen för att hitta nya författare?

– Vi kan säkert bli bättre på det. Ibland kan det kännas som ett oöverblickbart flöde.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #5 2019 (21 oktober 2019) och är skriven av .