Hur viktig är försäljningspotentialen?

Språk, gestaltning och en egen röst. Javisst, men ingen inbillar väl sig att det är enbart glädjen att göra en kulturgärning som påverkar dem när de fattar sina beslut. Hur krass är man som förläggare i jakten på kioskvältare och fina siffror i årsbokslutet?

Helena Ljungström

Förläggare, Albert Bonniers  

– Min kanske naiva förhoppning är att alla böcker jag är förläggare för ska nå så många läsare som möjligt. Min erfarenhet säger mig dock att beroende på genre så tycks böcker nå olika många läsare. Men det roliga med att jobba som förläggare är att man inte kan förlita sig på sina tidigare erfarenheter. Att göra det är livsfarligt och ointelligent, anser jag. För visst har vi gett ut diktsamlingar som har sålt massor och underhållningsromaner som har gått alla läsare spårlöst förbi. Bara för att det finns en stor läsekrets som har läst Paula Hawkins Kvinna på tåg så behöver inte det betyda att jag kan räkna med att den psykologiska spänningstitel jag jobbar med ska hitta en lika stor läsekrets. Så man kan säga att jag i ett visst läge funderar över den kommersiella potentialen för ett manus, men det är en av många aspekter jag tar hänsyn till.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #3 2016 (20 april 2016) och är skriven av .