Hur ser ni på att ge ut noveller?

Vissa ser den som framtidens format, men sett till utgivningen ligger den fortfarande långt efter andra genrer. Hur står sig egentligen novellen 2017? Vi frågade förläggarna, och fick vitt skilda svar.

Peter Karlsson

Förläggare, Norstedts

– Vi har verkligen inget emot att ge ut noveller, lika lite som när det gäller lyrik eller romaner. Det hänger helt på kvaliteten.

Vad utmärker en riktigt bra novell?

– En novell måste gå rakt på sak, undvika allt överflödigt, för vartenda ord är betydelsebärande. Det är idealfallet även för en roman, men en novellförfattare behöver ständigt fråga sig: behövs det här? Annars kan man tappa läsaren direkt. Det är som när man berättar en rolig historia, även om en bra novell gott klarar sig utan en snärtig punchline. Därmed är frågan om längden inte så trivial som man kan tro. Amerikanska Lydia Davis har skrivit noveller som är två tre meningar bara, men som rymmer hela livshistorier.

Hur ser intresset ut för att skriva noveller?

Annons

– För femton, tjugo år sedan var det vanligare att vi fick in noveller av debutanter än i dag, men det där går i vågor.

Och intresset från läsarna?

– Det är likadant där. Men rätt som det är kommer en författare som Stina Stoor, eller Nobelpristagaren Alice Munro, och får många att få upp ögonen för novellformen. Vi har tyvärr lite dåligt med forum för noveller i Sverige, förr fanns det mer utrymme i tidningar och tidskrifter. Men ett specialiserat förlag som Novellix har lyckats nå läsarna på ett sätt som ingen trodde var möjligt när de startade.

Vad krävs för att bli en skicklig novellförfattare?

– Man måste orka fundera igenom varför man skriver som man gör. Sålla, renodla, vässa, läsa om, skriva om. Leva med sitt tvivel.

Adam Dahlin

Litterär chef, Forum

– Vi ger bara undantagsvis ut novellsamlingar.

Annons

Vad beror det på?

– Traditionellt sett har det alltid varit ett omtyckt format på förlagen, men där ute bland läsarna har det inte funnits ett fullt så stort intresse. Vi har länge sagt saker som »nu vänder det, nu fick Alice Munro nobelpriset«, eller »nu är folk så stressade att de inte hinner läsa långa texter längre«, men bortsett från några undantag så tycker jag att romanen står sig stark. Det är lite som att jämföra med film. Kortfilmen har inte heller boomat, tvärtom är långa mastodont-TV-serier mer populära än någonsin.

Vilka är de viktigaste skillnaderna på novell och roman, förutom längden?

– Det är väl längden som är skillnaden? Du måste klara att berätta en historia från a-ö, presentera karaktärer och bygga en engagerande intrig på mycket kort tid. Ett vanligt missförstånd är att det skulle vara enkelt att skriva kort. Det är i själva verket mycket svårare. Många aspirerande författare övar genom att skriva i novellformat och det är så klart naturligt, men inte samma sak som att det är enkelt.

Och hur ser du på intresset för att skriva noveller?

– Intresset att skriva är det inget fel på, vi får in en hel del noveller till manusgruppen men hittar sällan de som verkligen klarar det. Men då och då kan vi inte låta bli, som när vi upptäckte Åsa Foster. Hon är en av den nya författargenerationens mest spännande namn, och i hennes händer blir novellerna en konstform i sig, starka och självklara i sin egen rätt.

Dorotea Bromberg

Förlagschef, Brombergs bokförlag

– För vår del är vi lika tveksamma till noveller som vi alltid varit. Det händer att vi ger ut noveller men de måste vara spektakulärt bra eller kanske skrivna av någon av våra stora författare.

Så vad krävs för att en novell ska bli spektakulärt bra?

– Viktigast är nog att den har en extrem språklig koncentration: Författaren måste kunna uttrycka sig effektivt och medvetet, lyckas att på bara några få sidor förmedla något angeläget, berörande och intressant. Läsaren förväntar sig en poäng på slutet, en avsikt som författaren vill förmedla. Novellen är en roman i koncentrat, en berättelse i miniatyr som ska beröra och förmedla något viktigt och nytt.

Hur ser du på intresset för att skriva noveller?

– Det finns ett intresse för att skriva noveller eftersom de kanske framstår som enklare att skriva. I själva verket är det nog inte så lätt att skriva en bra novell.

Och intresset från läsarna?

– Måttligt. Förutom några lysande undantag som till exempel Alice Munro.

Vad krävs för att bli en skicklig novellförfattare?

– Insikten om vad är en bra novell är. Att den inte bara är en kortare roman. Det kräver att man läst de stora mästarna, att man verkligen förstår svårighetsgraden och utmaningen. Annars är kravet precis detsamma som för all god litteratur: Originellt språk och konsten att berätta en historia. Hur enkelt som helst, eller hur?

Helena Ljungström

Förläggare, Albert Bonniers Förlag

– Vi ger ut ett flertal novellsamlingar per år, både av svenska och översatta författare. I vår har exempelvis både Åke Smedberg och Oline Stig utkommit med novellsamlingar.

Vilka är de stora utmaningarna för de som skriver noveller?

– Av naturliga skäl har man mycket mindre utrymme på sig att introducera ämnen, personer eller teman i en novell än i en roman. Det krävs att man har tänkt igenom sin komposition för att novellen ska komma till sin rätt.

Hur ser du på intresset för att skriva noveller?

– Om jag utgår ifrån de manus vi tar emot tycks intresset för att skriva noveller vara stort. Vi får in många novellmanus och av de författare som debuterar hos oss 2017, gör en det med en novellsamling.

Och intresset från läsarna?

– Jag tänker att det korta formatet kan tilltala många, man kan läsa en novell på väg till skolan eller jobbet.

Några egenskaper eller förmågor som krävs för att bli en skicklig novellförfattare?

– Det finns flera typiska sorters noveller: den avslutade, den öppna, den episka, den koncentrerade. Jag tror inte att det är svårare eller lättare att skriva noveller än säg, romaner, men man måste kanske kunna levandegöra flera olika gestalter och perspektiv. Det krävs att novellerna i en novellsamling står för sig själva och på samma gång kan utgöra en del av en helhet, det är inte enkelt!

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #4 2017 (02 juni 2017) och är skriven av .