»Redigera skoningslöst kan du göra senare«

Gabriella Sköldenberg berättar om sin väg till utgivningen av den första boken.

Gabriella Sköldenberg, 42 år

Bok: Trettonde sommaren (Natur och Kultur)

Genre: Roman, 12-15 år

Beskrivning: Kusinerna Angelica och Sandra tillbringar varje sommar tillsammans hos morfar på landet. De är varandras motsatser: Angelica ordentlig och foglig, Sandra ostyrig och vild. En sommar svänger pendeln och Sandra framstår plötsligt som lugn och kontrollerad, vilket får Angelica att famla efter en ny roll. Successivt förflyttas gränserna till en lek på liv och död. 

BAKGRUND: Jag ville undersöka hur vänskap formar oss och hur vi påverkas av dem vi inte kan välja bort, vår släkt. Jag ville också skriva om barn som inte alltid är snälla, de som de vuxna helst inte vill se.

TIDSRAM: Från embryo till idé fram till färdig bok: sex år.

VAD JAG GJORDE RÄTT: Jag läste mycket, försökte lära mig hantverket och letade upp sammanhang som gjorde att jag vågade skriva skönlitterärt. Tacklistan är lång! Särskilt min lärare på Skrivarakademin, författaren Maja-Maria Henriksson, måste lyftas fram. Utan henne hade det aldrig blivit en bok.

LÄRDOMAR: Hur många olika sätt det finns att berätta en
historia, samt vikten av att bakbinda självföraktet för att komma framåt. Skriv med lust först, redigera skoningslöst kan du göra senare.

FÖRFATTARPLATTFORM: Förlaget har en bra: karlavagen31.se. Min egen är obefintlig, men jag ska skärpa mig – jag vill ju ha läsarkontakt!

OCH NU DÅ: Jag befinner mig i början på en ny historia, där karaktärerna börjar ta form på allvar. Väldigt kul att få bita tag i något nytt, nu när Sandra och Angelica har lämnat mig för evig tillvaro i Trettonde sommaren.

Annons

DIGITAL NÄRVARO: Jag finns på Instagram som @gabriella_skoldenberg