Tobias Olsson

Tobias Olsson berättar om sin väg till utgivningen av den första boken.

Tobias Olsson

Boktitel: Av samma blod

Genre: Roman

När en svensk polisman hittas ihjälslagen utanför en bordell i gränsstaden Orestiada i Grekland dras utrikesreportern Jonathan Sandler och offrets dotter Livia Köhler in i en cynisk värld av övergrepp och maktmissbruk. En spänningsroman om historiska oförrätter och hur långt vissa människor är beredda att gå för att stoppa människor på flykt.

Ålder: 39

BAKGRUND: Jag kände en oerhörd ilska över hur vi behandlar människor på flykt i Europa, samtidigt som jag hittade flera brev och vittnesmål om en etnisk rensning för hundra år sedan som vi idag har glömt. Jag letade länge efter ett sätt att berätta de här historierna och spänningsgenren gav mig en slags frihet att dra saker till sin spets.

TIDSRAM: Första gången jag satte mig vid datorn för att skriva var i december 2013, så nästan tre år.

VAD JAG GJORDE RÄTT: Jag var disciplinerad. Jag har ibland lätt för att sväva iväg – kan jag vara ledig så är jag gärna det – men jag bestämde mig för att ha bestämda arbetstider och tydliga deadlines. Det var en förutsättning för att det skulle bli en bok.

LÄRDOMAR: Att det tar mycket längre tid att finslipa texten och skriva om den än jag hade tänkt. Men också att det är bra att det faktiskt får ta tid, att texten mår bra av att ligga och vila ibland.

FÖRFATTARPLATTFORM: Förutom det självklara som att försöka nå ut i media har jag också haft turen att både ha ett stort förlag som drar i sina upparbetade trådar och en litterär agent som sålt boken utomlands.

Annons

OCH NU DÅ: Det blir utan tvekan en uppföljare till Av samma blod, vilket jag tror att man förstår när man har läst boken.