»Jag vågade prova en ny genre«

Lina Bengtsdotter berättar om sin väg till utgivningen av den första boken.

Lina Bengtsdotter, 40 år

Boktitel: Annabelle (utgiven på Forum)

Genre: Spänningsroman

Suggestiv deckare som utspelar sig i det lilla västgötska samhället Gullspång. Kriminalinspektör Charlie Lager tvingas återvända till platsen som hon lämnade när hon var fjorton år, och medan hon kommer allt närmare sanningen om den försvunna Annabelle gör hon skrämmande upptäckter om sin egen bakgrund.

BAKGRUND: Jag har ett tidigare romanförsök bakom mig (inte en deckare). Det manuset räckte inte hela vägen till utgivning. En kompis gav mig tipset att skriva något åt spänningshållet istället, något som utspelade sig i vår hemort Gullspång. Det var så historien om försvunna Annabelle växte fram.

TIDSRAM: Jag har en väldigt dålig tidsuppfattning men jag började nog skriva i början av 2015 och boken kommer ut i juni 2017. Det gick ganska fort att skriva råmanuset men sedan har jag bearbetat, ändrat och bearbetat ännu mer.

VAD JAG GJORDE RÄTT: Jag gjorde ganska många fel, men det som jag gjorde rätt (förutom att fortsätta skriva trots lite motstånd) var att våga prova en ny genre utan att kompromissa med de teman som jag var intresserad av. Jag hade också turen att ha en klok och peppande vän vid min sida. Hon är numera också min agent.

LÄRDOMAR: Framför allt har jag lärt mig hur mycket arbete det är att skriva en historia från början till slut. Och så har jag fått en väldigt stor respekt för redaktörer och förläggare.

FÖRFATTARPLATTFORM: Jag har inte arbetat så mycket med den biten.

Annons

OCH NU DÅ: Jag ska skriva två uppföljare till Annabelle. Nervöst och kul.

DIGITAL NÄRVARO: Jag är mest aktiv på Instagram: @lina.bengtsdotter.

Lina Bengtsdotter är i september aktuell med uppföljaren Francesca.