Jesper Danielsson

Jesper Danielsson berättar om sin väg till utgivningen av den första boken.

Jesper Danielsson

Boktitel: Före och efter Klea

Genre: Roman

Det är sommarlov och allt är perfekt – tills Klea från framtiden dyker upp i ödehuset och berättar en historia som är lika osannolik som skrämmande. En äventyrsroman om tre unga vänner som måste hjälpa en flykting från framtiden.

Ålder: 53

BAKGRUND: Jag arbetar med film och TV och funderar ständigt på historier som skulle kunna vara värda att berätta. Det som skulle komma att bli just den här historien började jag och min son hitta på för säkert tio år sedan, som en lek. Vi skrev ner några sidor då men sedan blev de liggande. När jag hittade dem igen för ett par år sedan satte fantasin fart som den gör ibland, och jag började skriva.

TIDSRAM: Från det att jag tog tag i berättelsen och började skriva på allvar tog det drygt ett år innan jag skickade in den till förlag. Sedan har det tagit ett och ett halvt år till innan den nu faktiskt hamnar på bokhandelsdiskarna.

VAD JAG GJORDE RÄTT: Jag fortsatte att skriva även när det kändes motigt eller direkt dåligt. Jag lät några få kloka vänner läsa och lyssnade på deras råd.

LÄRDOMAR: När man skriver är man ensam och utlämnad åt sitt eget omdöme. Det är lätt att fastna och älta passager och formuleringar. Det som fungerat för mig har varit att låta historien ta kommandot, att driva den vidare istället för att fila på detaljer. När jag lyckats få den att sitta ihop på ett gediget sätt har det varit mycket lättare att gå tillbaka, titta på detaljer och bedöma vad som gagnar historien.

FÖRFATTARPLATTFORM: Självsälj är inte min starka sida. Jag kan nog inte säga att jag har någon författarplattform, förutom den jag nu fått genom mitt förlag.

Annons

OCH NU DÅ: Jag ska försöka få Före och efter Klea att bli film.  Och jag har börjat påta med en idé som jag tror skulle kunna bli en ny bok.

DIGITAL NÄRVARO: Nix.