Erika Scott

Erika Scott berättar om sin väg till utgivningen av den första boken.

Erika Scott

Boktitel: Vi ses i Disneyland

Genre: Roman

Huvudpersonen Emma är mitt i den snurriga tillvaro som brukar kallas »livspusslet« när hon drabbas av äggstockscancer. Hon chockas av beskedet och förmår inte berätta för familjen, utan får tröst och stöd av sin ex-sambo. Helt ovetande om Emmas situation söker hennes man, Andreas, spänning och bekräftelse utanför äktenskapet.

Ålder: 51

BAKGRUND: Eftersom äggstockscancer är en sådan lömsk sjukdom ville jag sätta fokus på den, men också beskriva hur människor reagerar när livet ställer ultimatum. Det är inte så vackert alla gånger, men väldigt intressant och spännande.

TIDSRAM: Ett drygt år. Jag skrev den våren och sommaren 2016.  I september fick jag kontrakt med Norstedts.

VAD JAG GJORDE RÄTT: Jag bestämde mig för att ge skrivandet en ärlig chans. Under några veckor betraktade jag det som mitt heltidsjobb och satte mig vid datorn klockan nio varje morgon. Men jag var också snäll mot mig själv och fick inte panik om det inte blev mer än en scen under en dag. Viktigast: Skriv, bara skriv!

LÄRDOMAR: Jag hade förberett mig på ångest men det var mycket mer lustfyllt än jag hade förväntat mig. En insikt är också att jag inte behöver ett särskilt rum eller en särskild plats för att få ur mig text. Med musik i öronen kan jag skriva på flyg, tåg, i väntrum – var som helst. Jag blir helt absorberad av historien. Det är magiskt.

FÖRFATTARPLATTFORM: I skrivande stund ligger boken inte i butik, så det finns inte riktigt något »författarskap« att nå ut med än.

Annons

OCH NU DÅ: En fristående uppföljare till Vi ses i Disneyland håller på att ta form i mitt huvud. Jag har en huvudkaraktär och ramarna kring historien. Nu ska jag bara hitta tiden …

DIGITAL NÄRVARO: Jag har ett öppet Instagramkonto, @annaerikascott och bloggar på erikascott.se.