»Du har potential, men du är så väldigt ung«

17-åriga Ebba Hyltmark berättar om sin väg till utgivningen av den första boken.

Ebba Hyltmark, 17 år

Boktitel: Alla suger och det är ingens fel (utgiven på Brombergs).

Genre: Roman.

Beskrivning: Li går sista terminen i nian. Hon har inget intresse av dramatiken hennes jämnåriga tenderar att föra med sig, och har därför bara en vän vid namn Olivia Bark som är nio år. Men när Li träffar Sigvard, en 68-årig man med kloka ord, mjuknar hon en aning. Hon träffar jämnåriga som Kalle, Rebecka och Max. Med nya personer i sitt liv blir Lis framtidsval svårare än hon trott. Att bara åka från staden och börja om känns inte lika frestande längre, trots att det är allt hon någonsin velat. 

BAKGRUND: Jag har alltid älskat att skriva. Att hitta på karaktärer och handlingar och storylines. När jag gick i sjuan fick vi en uppgift i skolan där vi skulle skriva en berättelse på tolv sidor. Så jag hittade på en arg tjej, hon som var arg på allt, och jag skapade hennes vänner och hennes storyline, och när jag var klar förstod jag att det aldrig skulle få plats på tolv sidor.

TIDSRAM: Jag skrev på boken hela sjuan och hela åttan. När nian skulle börja skickade jag in den till förlag och i mars förra året fick jag ett mail från Brombergs som inte tackade nej, som inte skrev »du har potential, men du är så väldigt ung«, utan som faktiskt ville ge ut min bok.

VAD JAG GJORDE RÄTT: Ingen jävla aning.

LÄRDOMAR: Det jag lärt mig mest är hur man utvecklar karaktärer, handlingar, hela scener: jag har utvecklat allt det och hela mitt skrivande. 

FÖRFATTARPLATTFORM: Nope, sorry.

OCH NU DÅ: Jag skriver just nu på en andra bok som kommer att vara sammanlänkad med den första. Jag har en idé för en tredje, som även den ska vara sammanlänkad med de två andra. 

Annons

DIGITAL NÄRVARO: Ingen blogg, inte Twitter, en hemsida på Facebook som är trash, och Instagram: @Ebbahyltmark.

Alla suger och det är ingens fel gavs ut på Brombergs i mars 2018.