Varför är intresset för noveller så lågt?

Varför är intresset för noveller så lågt, tror ni? Älskar själv att skriva i det formatet men har snappat upp här och där att förlagen inte är så intresserade av att ge ut det – och det syns ju inte precis några mängder novellsamlingar i boklådorna. Är det meningslöst att lägga sin energi på noveller? 

/viktor

Det där har vi hört förut, men tror inte att det stämmer. Novellen verkar tvärtom just nu ha ett uppsving, inte minst genom bokförlaget Novellix som enbart ger ut noveller, klassiker, nyskrivna och temavisa boxar som Selma Lagerlöfs julnoveller, minideckare och facknoveller. I Lund arrangeras numera en novellfestival, i Åmål genomförs Nordiska Novelldagen och den kanadensiska författaren Alice Munro tilldelades så sent som år 2013 nobelpriset som »den samtida novellkonstens mästare«. Vi tror alltså inte en sekund på berättelsen om novellens hädangång. Tvärtom, den är i högsta grad mycket levande. Varje författares uppgift är att skriva det den personliga pennan anhåller om. Och förlagen ger visst ut noveller. Om de är tillräckligt bra.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades Publicerad 29 maj 2017 och är skriven av , .