»Kan jag byta förlag?«

Jag skriver på en serie böcker för barn i mellanåldern. Hittills har tre av sex planerade kommit ut på ett litet förlag, vilket jag såklart är väldigt glad över. Tyvärr känner jag att det inte riktigt funkar mellan mig och förlaget, mycket beroende på att de bytt personal. Nu har jag jobbat med ett nytt projekt, ett bilderboksmanus, och skulle vilja prova att få kontakt med något annat förlag.

Kan jag skicka mitt nya manus till andra förlag utan att berätta det för mitt nuvarande eller bör jag fråga dem om de är intresserade först?

Vad är kutym: Bör man som antagen författare alltid vända sig till det egna förlaget med ett nytt manus eller är man fri att knyta nya kontakter? Vill ju inte trampa mitt nuvarande förlag på tårna …

Och är det till min nackdel i kontakten med ett eventuellt nytt förlag att jag är så att säga »otrogen«? Kan man jobba med flera förlag samtidigt eller måste jag skriva färdigt min pågående serie innan jag söker mig någon annanstans?

/Lena

Det kan vara svårt när förlagen byter personal och skepnad. Men tänk dig ändå för. Vad är du missnöjd med? Blir det bättre på ett annat förlag? Väg fördelar mot nackdelar. Ibland är kontinuiteten med ett och samma förlag viktig för böckernas utgivning. Har du tagit upp problemen med din nuvarande förläggare?

Är du missnöjd så ska du byta och det är du i din fulla rätt att göra, om inte avtalet säger något annat. Förlagsavtal ska man aldrig skriva på utan att först ha visat upp dem för en jurist på Sveriges författarförbund. De har rådgivning även för icke medlemmar. Det är tyvärr vanligt att mindre förlag har hemmasnickrade avtal som kan leda väldigt fel om en bok slår stort eller en författare vill göra något annat med den, ge ut som ljudbok, dramatisera, sälja filmrättigheter etcetera. Den vanligaste bristen är nog att författaren säljer alla sina rättigheter på ett bräde och för evigt. Det ska finnas tydliga begränsningar.

Har du skrivit på avtal för en bok eller flera böcker? Kanske har du skrivit avtal på hela serien, men inte på annan produktion? I så fall kan du gå vart du vill med bilderboken. Du har ingen skyldighet att berätta det för ditt nuvarande förlag, men samarbetet mellan författare och förlag handlar mycket om förtroende. Vill du stanna hos ett förlag som du är nöjd med rekommenderar vi att du alltid berättar om du har manus som du vill ge ut någon annanstans. Det kan bero på att det är en annan genre eller att det andra förlaget kontaktat dig med ett uppdrag. Det borde inte ställa till några problem.

Det nya förlaget tycker knappast att du är »otrogen«, även om du kanske behöver berätta kort för dem om varför du vill byta. Det är ganska vanligt att författare byter förlag och ingår liksom i branschen. Att byta för ofta kanske inte är så smart, men det verkar ju inte vara ett problem för dig.

Du kan också jobba med flera förlag samtidigt. Det gamla förlaget arbetar då med de gamla böckerna, det nya med de nya. I bästa fall kan du ta med dig rättigheterna för de första böckerna i serien från gamla förlaget till ditt nya. Det händer också att förlag köper rättigheter av varandra. Allt beror som sagt på hur avtalen ser ut. Det brukar gå att »ta tillbaka« rättigheterna om böckerna inte längre finns i lager och förlaget inte planerar någon ny upplaga. En vanlig bindningstid är fem år, under den tiden har förlaget ensamrätt att publicera verket i bokform. Kort sagt:

  • Du ska alltid ha ett avtal.
  • Rådfråga Författarförbundet.
  • Prata med din förläggare.
  • Kom ihåg att det är vanligt att byta förlag eller jobba med flera samtidigt.