Hur skriver jag effektivare?

Hur skriver jag effektivare? Orkar inte vardagar efter jobbet och helgerna är det alltid något som kommer emellan. Då blir det svårt att prioritera skrivandet.

Är jag hemma försöker jag skriva lite. Det blir kanske en handskriven sida per gång. Inte mycket. Något förslag?

Sedan undrar jag om det är många som skriver första utkastet för hand med papper och penna, innan de skriver in andra utkastet på dator? Jag skriver snabbare för hand, har provat att skriva direkt i dator, men hinner glömma nästa mening innan förra är klar.

Tack för en underbar tidning! 

/Malin

Första frågan: Det finns nog inga genvägar. Det tar tid att skriva en bok. I perioder av livet kan det vara svårt eller praktiskt omöjligt att få till det. Ork och pengar och barn och relation, arbete, plikter, måsten. Det finns mycket som sätter käppar i hjulen för en blivande författare. På våra skrivarkurser brukar vi uppmana eleverna att försöka umgås med sitt material dagligen. Med det menar vi att även om man inte orkar eller hinner skriva varje dag, kan man titta på sin text, skänka sina karaktärer en tanke, peta i en mening. Det är ett sätt att hålla berättelsen levande i sig själv. Förvånansvärt ofta visar det sig i efterhand att man skrivit mer än man tror under tiden som man inte skrivit. Det kan visa sig när man äntligen får sätta sig ner att man redan hunnit formulera nyckelmeningar, genomlevt nyckelscenerna några gånger, hittat ett nytt smeknamn till sin huvudperson, kanske förbättrat en miljöbeskrivning. Men till din konkreta fråga, hur skriver du effektivare? Det finns inga universella skrivmediciner. Försök hitta en modell som fungerar för dig utifrån din livssituation. Kan du skriva en stund varje morgon? Ta upp anteckningsboken på bussen? Två timmar varje lördag? Varannan helg med dig själv och romanen? En skrivvecka på okänd ort?

Annons

När det gäller din andra fråga så skriver de flesta författare vi känner utkast och idéer på papper, i anteckningsböcker, lösa lappar, kvitton eller i mobiltelefonen om det behövs. Många skriver också den första versionen av sitt manus för hand. Det har inte så mycket med skrivhastigheten att göra som själva processen. Det kroppsliga handskrivandet upplevs av många som närmare kopplat till språket och det är som att det utlöser andra kreativa processer än vad ett tangentbord gör. För egen del kombinerar vi. Det blir många fragment som med tiden kan pusslas ihop till längre textavsnitt för att så småningom bli till hela berättelser eller diktsamlingar. Finns alltså inga rätt eller fel.

Rekommenderas för dig

Artikeln publicerades i Skriva #2 2017 (20 februari 2017) och är skriven av , .